Long Term Workshops 2018-19

For English scroll down

ΕΛ

Τεχνικές του εαυτού

Καλλιτεχνικό project μακράς διάρκειας όπου ομάδα συμμετεχόντων καλείται να πειραματιστεί με τις «τέχνες του εαυτού» (σύμφωνα με τον Φουκώ), στο πλαίσιο ενός συνδυασμού δραστηριοτήτων οι οποίες στοχεύουν στην αποδόμηση στερεοτύπων περί του ενσώματου «εαυτού», στην εκ των ένδον κριτική επανεξέταση των τεχνικών σωματικής και ψυχικής «βελτίωσής» του σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα (εκγυμνάσεις, θεραπείες, κλπ.) και στην επανεύρεση μορφών δράσης που εδράζονται στην πληρέστερη κατανόηση της πολιτικής σημασίας της προσωπικής ζωής.
Το project εμπνέεται από τα γραπτά του Φουκώ σε συνδυασμό με άλλες θεωρητικές, ανθρωπολογικές και κοινωνιοψυχολογικές προσεγγίσεις της κοινωνικής κατασκευής του «εαυτού» και του σώματος, καθώς και από καλλιτεχνικές διατυπώσεις παρόμοιων διερευνήσεων. Απευθύνεται σε καλλιτέχνες, επαγγελματίες της υγείας και κάθε άλλ@ ενδιαφερόμεν@.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες συνδυάζουν: α. Εργαστήριο τέχνης όπου οι συμμετέχουσες/οντες επεξεργάζονται ατομικά και ομαδικά projects με διάφορα μέσα και υλικά, αποδίδοντας απτή μορφή σε προβληματισμούς και διεκδικήσεις που αφορούν την κατασκευή του «εαυτού» – β. Ομάδα ανάγνωσης όπου υποστηρίζεται βιβλιογραφικά η κριτική, εμπεριστατωμένη πραγμάτευση ζητημάτων που έχουν τεθεί προς διερεύνηση από τα μέλη της ομάδας- γ. Εργαστήριο Eπίγνωσης Mέσω Kίνησης (μέθοδος Feldenkrais®) όπου αναπτύσσεται η ικανότητα των συμμετεχόντων να παρατηρούν και να μεταβάλουν με ίδια μέσα την κίνησή τους – δ. Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης (προσέγγιση C.Rogers) που πλαισιώνει την αυτοδύναμη επεξεργασία προσωπικών βιωμάτων και αναζητήσεων – ε. Μηνιαία συνάντηση όλων των συντελεστών κατά την οποία καθίσταται κοινή υπόθεση η διαχείριση, αναδιαμόρφωση και αποτίμηση των δραστηριοτήτων του project.
Σύλληψη/συντονισμός του project, συντονισμός του εργαστηρίου τέχνης και της ομάδας ανάγνωσης: Ελπίδα Ρίκου, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, ανθρωπολόγος, εικαστικός. Συντονισμός των συναντήσεων επίγνωσης μέσω κίνησης: Eve Ganneau, χορεύτρια, πιστοποιημένη διδάσκουσα της μεθόδου Feldenkrais®. Συντονισμός της ομάδας προσωπικής ανάπτυξης: Ειρήνη Ψαρρού, ανθρωπολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του project είναι εξάμηνη (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019) διάρκειας 65 ωρών

Δείτε περισσότερα

Πρόγραμμα

ENG

Techniques of the self

A long term artistic project for a group of participants invited to experiment with the “arts of the self” (according to Foucault), through a combination of activities that aims to the deconstruction of stereotypes of the embodied “self”, the critical reexamination -from an insider’s perspective- of the techniques of physical and psychological “amelioration” of the “self” according to social norms (training, therapies, etc.) and the reinvention of forms of action based on a better understanding of the political significance of personal life.
This project is inspired mainly from Foucault’s writings, in combination with other theoretical perspectives -mainly anthropological and psychosociological- regarding the social construction of the body and the “self”, as well as artistic formulations of similar concerns.
It is addressed to artists, health professionals, and everyone else interested.
The project’s activities combine: a) an art workshop, in which participants develop individual and collective projects using diverse media and materials, thus rendering tangible questions or claims concerning the making of the “self” -b) a reading group, which shapes the theoretical framework for a critical examination of issues the participants choose to explore – c) Awareness Τhrough Μovement workshop (Feldenkrais® method), which aims at enhancing the participants’ ability to observe and transform their bodily movement by their own means – d) Personal development group (C. Rogers’ approach), which offers a context for self-directed elaborations of personal experiences and pursuits – e) a monthly meeting of all project members sharing the coordination, reformulation and evaluation of the project.
Project concept/coordination, coordination of the art workshop and the reading group: Elpida Rikou, PhD Social Psychology, anthropologist, visual artist. Coordination of the awareness through movement workshop: Eve Ganneau, dancer, Feldenkrais® practitioner. Coordination of the personal development group: Irini Psarrou, anthropologist, mental health counselor.
The project’s first term lasts for 6 months (January-June 2018), i.e. 65 hours of meetings.

More info

Programme

Φωτογραφία: Δημήτρης Γερακίτης.

Theater workshop (“Theater and politics”) organized by actress Despina Sarafeidou (every Tuesday 19:00-22:00, started 6/11/18)

Θέατρο και Πολιτική- εργαστήριο (long term)
 

Κύκλος συναντήσεων προσέγγισης της θεατρικής τέχνης με την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου.

Κάθε πράξη είναι ανάληψη μιας ευθύνης – στη ζωή και στο θέατρο η δράση είναι κίνηση και σύγκρουση, ένωση και σχέση, ένα συλλειτουργείν και συμπράττειν στον δημόσιο χώρο.

Στη Λυσιστράτη, οι γυναίκες, εν μέσω ενός παράλογου και ατελέσφορου πολέμου, επαναστατούν και παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους ώστε να επιστρέψει η πολυπόθητη ειρήνη. Αντιστικτικά στο Τάβλι οι δύο ήρωες στήνουν και ξεστήνουν διαρκώς την κομπίνα της ζωής τους, ένα όνειρο ζωής που προσπαθεί, με τον μαξιμαλισμό και την υπερβολή του, να εξισορροπήσει τη μίζερη καθημερινότητά τους.
Με αφετηρία τα κείμενα του Αριστοφάνη και του Κεχαΐδη επιχειρούμε μια βουτιά στην εξέγερση και την αμφισβήτηση, στη χειραφέτηση και την απελευθέρωση του εαυτού, στην παρόρμηση και την ελαφρότητα, στον ερωτισμό, τον αυτοσαρκασμό και το καθαρτήριο γέλιο, αναζητώντας τις διαδικασίες με τις οποίες το εγώ μετασχηματίζεται σε εμείς, τους τρόπους με τους οποίους η ατομική έκφραση και η συλλογική προσπάθεια γίνονται κοινή δημιουργία στο παρόν.

Για πέμπτη χρονιά στο TWIXTlab το εργαστήριο προσέγγισης της θεατρικής τέχνης «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή» που προτείνει η ηθοποιός Δέσποινα Σαραφείδου απευθύνθηκε σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, performers, αλλά και σε όσες κα όσους επιθυμούσαν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να γνωρίσουν τη λειτουργία του ηθοποιού. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση δουλειάς της ομάδας.

Έναρξη: Τρίτη 6 Νοεμβρίου
Ώρες διεξαγωγής: Τρίτη 19:00 – 22:00, 6/11/2018-26/2/2019, Β΄ περίοδος: 5/3/2019-25/6/2019

Performance workshop (“DO IT!”) organized by performance artist & stage director Vera Iona Papadopoulou

Performance Art Workshop – Do IΤ (long term)

 
Εργαστήριο performance με τη Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου 
www.veraiona.com
 
Τα τελευταία χρόνια εικαστικοί, video-καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί εμπλουτίζουν τις καλλιτεχνικές τους πρακτικές με στοιχεία από την τέχνη της performance. 
 
Η μαθησιακή διαδικασία περιλαμβάνει εργασία με αντικείμενα, happening, τεχνικές λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, σωματική έκφραση καθώς και πειραματισμό με διάφορα ψηφιακά μέσα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη διαδικασία οργάνωσης μιας performance: ιδέα, προετοιμασία, ιδιαιτερότητα της εκτέλεσης, τεκμηρίωση της διαδικασίας – τρόποι βιντεοσκόπησης. Δημιουργία video performance (ιδέα-“ιστορία”, σκηνογραφία, φωτισμός, ψηφιακά μέσα), τρόποι σύνθεσης στο live art (πλαίσιο/χώρος, χρώμα, φως, υλικά), ιδιαιτερότητα της πραγματοποίησης της performance σε εξωτερικό χώρο, σε γκαλερί, σε φεστιβάλ κ.α.
 
Το εργαστηρίο αποτελείται από τρία μέρη:
 
Θεωρία: Ιστορία/θεωρία και σημερινές πρακτικές της performance (Performance art, live art, video performance). Κατανόηση του είδους. Έρευνα και προσδιορισμός των ορίων της performance ως καλλιτεχνικό μέσο. Διαφορά της performance από τα υπόλοιπα είδη σύγχρονης τέχνης. Η performance σε συνδυασμό με άλλα είδη τέχνης. Performance και βίντεο.
 
Πρακτική: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις από την μέθοδο της Αμπράμοβιτς, μέθοδο του Τερζόπουλου, actor training, ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης, tantra και ασκήσεις βασισμένες σε μεθόδους δραματοθεραπείας και πρακτικής ψυχοθεραπείας.
 
Πρωτότυπα έργα των συμμετεχόντων: Σχεδιασμός portfolio και πειραματισμός σε διαφορετικά είδη της performance (long duration performance, ηχητικές performances, video performances, performances οδηγιών κ.α.). Έρευνα της προσωπικής έκφρασης στο πεδίο της performance.
 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες (εικαστικούς, ηθοποιούς, χορευτές, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφους, μουσικούς κ.α.). Παράλληλα, είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να δοκιμάσει και να ερευνήσει αυτό το είδος της τέχνης, να ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού του και να αναπτύξει «εργαλεία» για την μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία.
 
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έγιναν ομαδικές εκθέσεις και δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης.
 
Έναρξη εργαστηρίου: Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
Ώρες: Πέμπτη 18:30 – 21:30 για 20 συναντήσεις.

 

scroll down for English >>

ΕΛ

Σειρά διαλέξεων: Gilles Deleuze και Αισθητική των τεχνών νέων τεχνολογιών


Τί είναι η Αισθητική ως κλάδος της φιλοσοφίας και πώς αλλάζει από μέρα σε μέρα υπό τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες; Τί θεωρούμε «νέες τεχνολογίες» και πόσο εκτενώς χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική;  Γιατί μας αφορούν όλα αυτά και πόσο μας επηρεάζουν, ως καλλιτέχνες, κοινό, πολίτες;
Η Ντάνα Παπαχρήστου οργανώνει στο TwixtLab μια σειρά διαλέξεων και ανοιχτών συζητήσεων γύρω από τον στοχασμό του Gilles Deleuze σχετικά με τις παρακάτω θεματικές:
1. Γεωτοποθετημένες και τοποειδικές καλλιτεχνικές πρακτικές
2. Τοπικά δίκτυα – Offline networks
3. Υπερταύτιση και Στρατηγικές Υπονόμευσης
4. Βιοτεχνολογική τέχνη
5. Εκτύπωση, πιεστήριο και το βιβλίο
6. Ηχος και εγκαταστάσεις, Περφόρμανς, Σύνθεση
7. Εικονική πραγματικότητα και μηχανή

H Ντάνα Παπαχρήστου είναι μουσικός και μουσικολόγος. Έχει εργαστεί ως μουσικός στην εκπαίδευση, σε μουσικά σχήματα και ορχήστρες και ως dj. Ασχολείται με τη μουσική και την ηχητική σύνθεση, και τη στιγμή αυτή εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή (Παρίσι 8 & Ήχου και Εικόνας, Κέρκυρα) με τίτλο «Αισθητική των Τεχνών Νέων Τεχνολογιών μέσα από το Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια των Gilles Deleuze και Felix Guattari». Είναι ιδρυτικό μέλος των akoo-ο.

Ημερομηνίες διαλέξεων

18 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου, 25 Φεβρουαρίου, 15 Απριλίου, 6 Μαϊου, 20 Μαϊου, 3 Ιουνίου

ENG

Series of lectures: Gilles Deleuza and Aesthetics of new technological arts

What is Aesthetics as a branch of Philosophy and how does it change from day to day, within the contemporary social context? What do we consider “new technologies” and to what extent are they used within contemporary artistic practice? How do all those concern and affect us, as artists, audiences, citizens?

Dana Papachristou organises a series of lectures and open discussions in TwixtLab on Gilles Deleuze’s thinking in regards with the following topics:

  1. Geo-located and site specific artistic practices
  2. Offline networks
  3. Over-identification and Subversive strategies
  4. Bio-Art
  5. Printing press and the book
  6. Sound and installations, performance, composition
  7. Virtual reality and the machine

Dana Papachristou is a musician and musicologist. She has worked as a music teacher, as a musician in various groups and orchestras and as a dj. She is a sound artist and is currently working on her phd thesis (Paris 8 & Ionian University, dept. of Audiovisual Arts) titled “Aesthetics of New Media Art in G.Deleuze’s and F. Guattari’s Capitalism and Schizophrenia” . She is a founding member of akoo-o.

Dates

18th of February, 4th of  March, 25th of  February, 15th of  April, 6th of  May, 20th  of May, 3rd of  June