Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Υποβολή προτάσεων: ως τις 06 Οκτωβρίου 2023 στο twixtlab@gmail.com

To TWIXTlab σας καλεί να συμμετάσχετε στο εργαστήριο ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ που φιλοξενεί στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης του φεστιβάλ H(e)avens.

Περιγραφή εργαστηρίου:

Έχεις ποτέ αισθανθεί ότι η ζωή σου θα ήταν καλύτερη εάν δεν έκανες κριτική; Αν ναι, μπορείς να συμμετέχεις στο εργαστήριο αυτό, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα εθισμένα στην θεσμική κριτική της τέχνης!

Εμείς, οι Ανώνυμες Κριτικές, βρεθήκαμε ξανά μαζί με την ευκαιρία του φεστιβάλ H(e)avens για να προτείνουμε μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων αλληλοβοήθειας με στόχο να ξεπεράσουμε την ανυπέρβλητη ανάγκη μας για διαρκή κριτική.

Μέσω των εργαλείων που θα αναπτύξουμε από κοινού, θα ανακαλύψουμε θεραπευτικές διόδους για την αξιοπρεπή και ισότιμη επιβίωσή μας μέσα στον κόσμο της τέχνης, ως υποκείμενα τα οποία θεωρούν ότι η κριτική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε δεξιότητες αποδοχής των συνεπειών της άσκησης κριτικής ώστε να αγκαλιάσουμε το ενδεχόμενο της περιθωριοποίησής μας ή και του εξοβελισμού μας από την mainstream καλλιτεχνική σκηνή, την “ινστιτέχνη”* που ενσωματώνει σαρωτικά καθετί ριζοσπαστικό, εξουδετερώνει κάθε κριτική και εντέλει καθοδηγεί, ενδεχομένως, το παραγόμενο καλλιτεχνικό έργο.

Το εργαστήριο συνίσταται σε διαδικτυακές συναντήσεις (περίπου μία φορά την εβδομάδα), στην πρώτη από τις οποίες θα προσδιορίσουμε τις θεματικές και τα μέσα εργασίας που θα μας απασχολήσουν. Οι επόμενες συναντήσεις θα περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένες θεματικές (για παράδειγμα “σοφίες” που μοιάζουν να μας στοιχειώνουν, όπως: «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», «ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό», «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» κλπ).

Επισημαίνουμε ότι το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά, ενώ οι συναντήσεις θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί η ανωνυμία των ατόμων που συμμετέχουν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσα άτομα ασχολούνται επαγγελματικά ή μη με την τέχνη και έχουν ενδιαφέρον για τη θεματολογία της κριτικής στον χώρο των σύγχρονων εικαστικών τεχνών.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Χρονοδιάγραμμα:

Μέχρι την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου | δηλώσεις συμμετοχής. Στείλτε (επώνυμα) μία παράγραφο έως 200 λέξεις που να περιγράφει το/τα κίνητρο/-α συμμετοχής, στο twixtlab@gmail.com. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Μέσα Οκτωβρίου | έναρξη εβδομαδιαίων (περίπου) συναντήσεων διαδικτυακά.

8-10 Δεκεμβρίου | Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου ως ένα ανώνυμο συλλογικό έργο στο πλαίσιο του φεστιβάλ H(e)avens.

Συντονισμός εργαστηρίου:

Ανώνυμες Κριτικές | Οι Ανώνυμες Κριτικές συναντήθηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά τον Δεκέμβριο του 2021, με αφορμή την έλλειψη κριτικής που ένιωθαν πως υπάρχει στον χώρο της τέχνης και με επίκεντρο την κριτική των θεσμών και τη σύλληψη σχετικών δράσεων.

Το φεστιβάλ:

To φεστιβάλ H(e)avens θα διεξαχθεί στην Αθήνα, 8-10 Δεκεμβρίου 2023. Αφορά την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών ιδρυμάτων στους τομείς των εικαστικών και παραστατικών τεχνών, καθώς και στον ακαδημαϊκό χώρο, η οποία προκάλεσε μια σημαντική αναδιαμόρφωση του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από μια σειρά πρωτοβουλιών και χώρων γύρω από την τέχνη (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ΛΑΛΑ, Ο Μετεωρίτης, Noucmas, or.artspace, Tanzterrain, TWIXTlab, Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Το TWIXTlab συμμετέχει με πολλή χαρά στη διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ, καθώς από το 2014 που συγκροτήθηκε ως ομάδα δημιουργεί αλλά και αναζητά ευκαιρίες να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την ανάπτυξη της θεσμικής κριτικής και για τη στήριξη της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ελλάδα. 


* δανειζόμαστε τον όρο “ινστιτέχνη” από εδώ: https://1-2.gr/…/institoyta-tehnhs-kollektives-ki…/

εικόνα: starryai