Τεχνικές του εαυτού / Techniques of the Self

 

For English scroll down >>

Τεχνικές του εαυτού

Αναλυτική περιγραφή του πρότζεκτ

Σκεπτικό:

Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ μακράς διαρκείας «Τεχνικές του εαυτού» έχει συγκροτηθεί ως μορφή παρέμβασης στην προσωπική ζωή των κοινωνικών υποκειμένων, μέσω μιας σειράς δράσεων που πλαισιώνουν τα μέλη μιας μικρής ομάδας ώστε να αυτενεργήσουν, επιφέροντας τις αλλαγές που επιθυμούν στις καθημερινές πρακτικές, τις κοινωνικές ταυτότητες και το σχέδιο ζωής τους.

Το πρότζεκτ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική και συνολικότερα στην ενσώματη διάσταση του «εαυτού», προωθώντας την εκ των ένδον κριτική διαφόρων τεχνικών «βελτίωσης» του, υποβοηθά τον πειραματισμό, την έρευνα και τεκμηρίωση σχετικών ιδεών και απόψεων, καθώς και την σύλληψη και πραγμάτωση νέων μορφών δράσης που συνδέουν την προσωπική ζωή με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Η σύλληψη του project εμπνέεται από τα γραπτά του Γάλλου ιστορικού και φιλοσόφου Μισέλ Φουκώ και από άλλες συναφείς θεωρητικές συμβολές, όπως και από ζητούμενα κοινωνικών κινημάτων («το προσωπικό είναι και πολιτικό») που επανέρχονται με διάφορους τρόπους σήμερα, σε συνδυασμό με προσεγγίσεις των κοινωνικών επιστημών (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, κοινωνική ψυχολογία) και επιρροές από την ψυχανάλυση και την θεραπεία μέσω τέχνης. Η πρόθεση είναι ο πειραματισμός με τις κατασκευές περί «εαυτού», κατά κύριο λόγο μέσω της τέχνης, διερευνώντας παράλληλα και ορισμένες, λιγότερο προβεβλημένες, διασυνδέσεις της τέχνης με την επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση και την πολιτική.

Απευθύνεται:

– σε καλλιτέχνες και ειδικούς των τεχνών, θεωρητικούς και επιστήμονες κάθε κατεύθυνσης που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην προσωπική διάσταση του έργου τους, εξελίσσοντας και τον τρόπο δουλειάς τους, καθώς και επαγγελματίες της υγείας και ειδικούς «εναλλακτικών» θεραπειών που αναζητούν ένα πλαίσιο αναστοχασμού και περαιτέρω διερεύνησης των πρακτικών τους (εφόσον ενδιαφέρονται για τις γενικές κατευθύνσεις της παρούσας πρότασης).

– σε άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία αμφισβήτησης και αναδιατύπωσης των κοινωνικών ρόλων που υιοθετούν στην σεξουαλικότητα, την οικογένεια, την εργασία, τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, καθώς και ευρύτερα σε όσ@ αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση από εκείνες που προτείνονται ευρέως για να «βελτιώσει» κανείς τον «εαυτό» του, να θεραπευτεί, να γυμναστεί, να απασχοληθεί δημιουργικά, να ξεκουραστεί.

Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δεν προσφέρει κανενός είδους θεραπεία, εκγύμναση ή εκμάθηση συγκεκριμένων τεχνικών της τέχνης. Τα άτομα που αποφασίζουν να εμπλακούν στο συγκεκριμένο project το κάνουν με δική τους ευθύνη, εφόσον έχουν σχετικά κίνητρα που συνδέονται με τις γενικές κατευθύνσεις της πρότασης, και δεσμεύονται να το παρακολουθήσουν συνολικά, συμβάλλοντας στη διαχείριση και την αποτίμησή του.

Τρόπος λειτουργίας:

Τα μέλη της ομάδας διατυπώνουν, αρχικά, κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς σε σχέση με τον «εαυτό» τους στην προσωπική τους ζωή και τις κοινωνικές τους σχέσεις. Στη συνέχεια επεξεργάζονται αυτά τα ερωτήματα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, κατά την διάρκεια των προτεινόμενων δραστηριοτήτων και με το πέρας αυτών αποτιμούν την εξέλιξή τους σε σχέση με τα αρχικά τους ζητούμενα.

Τα αρχικά ερωτήματα των μελών διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο το περιεχόμενο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και ως ένα βαθμό και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που προτείνονται. Ο ρόλος των συντονιστών είναι να συνδιαμορφώνουν μαζί με την ομάδα το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να διευκολύνουν τις αναζητήσεις σε ατομικό επίπεδο και την συνεργασία μεταξύ των μελών. Η ομάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία τόσο ως προς το περιεχόμενο των δράσεων όσο και, σταδιακά, ως προς τη διαχείριση και αναδιαμόρφωση του όλου πλαισίου του project . Αυτός ο τρόπος οργάνωσης εμπνέεται, μεταξύ άλλων, από το κείμενο του Γάλλου φιλοσόφου Ζακ Ρανσιέρ «O Αδαής Δάσκαλος» (1987) και φιλοδοξία του πρότζεκτ, από αυτή την άποψη, είναι να διερευνήσει περαιτέρω συναφείς προβληματισμούς που αφορούν την εκπαίδευση και την έρευνα σε συνδυασμό με την τέχνη.

Η υιοθέτηση αυτής της οπτικής, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του πρότζεκτ (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019), καθιστά αναγκαία τη συστηματική εμπλοκή των μελών της ομάδας στις προτεινόμενες δραστηριότητες, ώστε να καταστεί δυνατή η εκ μέρους τους ουσιαστική συμβολή στην όλη διαμόρφωση και αποτίμηση του προγράμματος. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με άλλα ζητήματα μεθοδολογίας, οι συμμετέχουσες/οντες καλούνται να τηρούν προσωπικό ημερολόγιο και να τεκμηριώνουν με διάφορους τρόπους τις δικές τους δράσεις και αυτές της ομάδας.

Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του προγράμματος ολοκληρώνεται με διημερίδα ανοιχτή στο κοινό, μέσω της οποίας καθίσταται δυνατή η δημόσια παρουσία της ομάδας και η ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που θέτει το σκεπτικό και ο τρόπος οργάνωσης του πρότζεκτ. Το ακριβές περιεχόμενο αυτής της δημόσιας εκδήλωσης θα συναποφασιστεί εν καιρώ από όλους τους συντελεστές.

Δραστηριότητες:

  • Εργαστήριο τέχνης

Καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου αποδίδεται έμφαση στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες και προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι συμμετέχουσες/οντες (με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία ενασχόλησης με την τέχνη) να προτείνουν και να επεξεργαστούν πρότζεκτς που τις/τους ενδιαφέρουν ατομικά, αλλά και σε συνεργασία με άλλα μέλη της ομάδας. Ευρύτερες θεματικές ενότητες που πιθανόν να απασχολήσουν την ομάδα αφορούν στη σωματικότητα, τις καθημερινές πρακτικές, τη μνήμη, τη συγκρότηση ταυτοτήτων, κ.ά. Χρησιμοποιούνται υλικά κάθε είδους (χρώματα, πηλός, βίντεο, φωτογραφία, ήχος, περφόρμανς), γίνονται αναφορές στην ιστορία και τη θεωρία της σύγχρονης τέχνης (εφόσον είναι χρήσιμες) και ο στόχος είναι να δοθεί απτή μορφή σε συγκεκριμένους προβληματισμούς ή διεκδικήσεις που αφορούν την κατασκευή του «εαυτού».

  • Ομάδα ανάγνωσης

Προτείνονται κείμενα που στηρίζουν την εμπεριστατωμένη πραγμάτευση ορισμένων ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη της ομάδας και τα βοηθούν στο να αποκτήσουν τα ίδια την δυνατότητα να επεξεργάζονται και θεωρητικά τα ερωτήματά τους. Ενδεικτικά, στη ομάδα ανάγνωσης της πρώτης περιόδου του προγράμματος θα γίνει εισαγωγή σε κείμενα του Φουκώ και άλλα κείμενα ανθρωπολογικής και κοινωνιοψυχολογικής κατεύθυνσης που αφορούν τις βασικές συνιστώσες της πρότασης.

  • Συνάντηση του πρότζεκτ :

Μηνιαίες συναντήσεις όσων συμμετέχουν και συντονίζουν το πρόγραμμα, συνήθως κατά τη διάρκεια γεύματος, οι οποίες έχουν στόχο να καταστήσουν το ίδιο το πρότζεκτ, όπως και τη συμβολή κάθε ατόμου στην πραγματοποίησή του, αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της ομάδας, ενδυναμώνοντας και την πολιτική σημασία της εμπλοκής σε αυτό.

Το εργαστήριο τέχνης, την ομάδα ανάγνωσης και τις συναντήσεις του πρότζεκτ συντονίζει η Ελπίδα Ρίκου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο ακόμα δραστηριότητες που έχουν αναλάβει προσκεκλημένες συνεργάτιδες. Το εργαστήριο Επίγνωσης Μέσω της Κίνησης (μέθοδος Feldenkrais®) βοηθά στο να γίνει πιο συγκεκριμένη, με βιωματικό τρόπο, η ενσώματη διάσταση του «εαυτού» που είναι κεντρικής σημασίας στο πρότζεκτ, και η ομάδα προσωπικής ανάπτυξης (προσέγγιση C.Rogers) διαμορφώνει ένα ασφαλές πλαίσιο για βιωματικές αναζητήσεις κοινωνιο-ψυχολογικού χαρακτήρα.

Ας σημειωθεί ότι η επιλογή αφενός της μεθόδου Feldenkrais® (Φελντενκράις) και αφ’ετέρου της προσέγγισης του Carl Rogers (Καρλ Ρότζερς) δεν παραπέμπει στην ανάγκη προσεταιρισμού εκ μέρους του συνολικού πρότζεκτ της γενικότερης οπτικής των προσεγγίσεων αυτών. Η συνεργασία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εκτίμηση ότι οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις διαμορφώνουν μάλλον χαλαρά πλαίσια δράσης που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες και προκρίνουν την αυτεπίγνωση και την αυτενέργεια εκ μέρους των εμπλεκόμενων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εργαστήριο Επίγνωσης Μέσω της Κίνησης (μέθοδος Feldenkrais®)

Πρόταση/συντονισμός: Eve Ganneau

Η μέθοδος Feldenkrais® είναι μια σωματική πρακτική που προσεγγίζει την ανθρώπινη ανάπτυξη και λειτουργικότητα μέσω της έμπρακτης, συνειδητής διερεύνησης και ανάλυσης της νευρομυικής δραστηριότητας. Η μέθοδος συνδέει αρχές της φυσικής, των νευροεπιστημών, της φυσιολογίας, της ψυχολογίας, των πολεμικών τεχνών, της δυτικής φιλοσοφίας και της θεωρίας συστημάτων.

Αντιμετωπίζουμε την αυτεπίγνωση ως «συνειδητή γνώση» και εξετάζουμε το πώς κάνουμε κάτι και όχι το γιατί το κάνουμε. Το να έχουμε έναν και μόνο τρόπο δράσης σημαίνει ότι οι επιλογές μας περιορίζονται. Μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε με εναλλακτικούς τρόπους για όσα γνωρίζουμε διευρύνουμε τις επιλογές μας και εμβαθύνουμε στη δυνατότητά μας να είμαστε ελεύθεροι ως προς αυτές, παρατηρώντας αυτοματισμούς της συμπεριφοράς που μας διαφεύγουν. Με τη βοήθεια της αυτοπαρατήρησης, τυπικές νευρικές συνδέσεις αποσταθεροποιούνται, αποδομούνται και επανασυνδέονται κατά τρόπο ώστε ενδυναμώνεται η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε κινητικά με νέους τρόπους, ενώ διανοίγονται νέες δυνατότητες εκμάθησης.

Πιο συγκεκριμένα, στα ομαδικά μαθήματα Feldenkrais® group classes– μαθήματα Επίγνωσης Μέσω της Κίνησης (Awareness Through MovementATM®), οι μαθητές, ξαπλωμένοι στο πάτωμα ή καθισμένοι, καθοδηγούνται ώστε να ακολουθήσουν μια σειρά κινήσεων που μοιάζει με γρίφο. Κάθε νέα κίνηση επαναλαμβάνεται και διερευνάται ως ότου το άτομο να εξοικειωθεί με αυτή και να ξεκινήσει να παίζει με ασυνήθιστες σχέσεις μεταξύ των κινήσεων. Η περιέργεια που ξυπνά σταδιακά στον καθένα, σύμφωνα με τον ρυθμό του, τον μαθαίνει να εξερευνά το πώς νιώθει σωματικά. Το άτομο μαθαίνει να παρατηρεί τον εαυτό του ώστε να απεμπλακεί από χρόνιες συμπεριφορές που του προκαλούν ένταση και να διανοίξει νέες δυνατότητες για κινήσεις με περισσότερη αντοχή και ευελιξία, με αυξημένη συνοχή σώματος και νου. Τα μαθήματα αυτά συνδέονται άμεσα με λειτουργικές κινήσεις της καθημερινής ζωής, όπως το να περπατά κανείς καλύτερα, να σηκώνει αντικείμενα με ασφάλεια και να βελτιώνει την καθιστή ή όρθια στάση του.

  • “Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης ” (προσέγγιση C.Rogers)

Πρόταση/ συντονισμός: Ειρήνη Ψαρρού

Σύμφωνα με τον Carl Rogers, εμπνευστή της προσωποκεντρικής θεωρίας στην ψυχοθεραπεία, o οργανισμός, πυρήνας της προσωπικότητας, έχει μία εγγενή τάση να πραγματώνεται, να διαφοροποιείται δηλαδή και να αναπτύσσεται ως αυτοσυντηρούμενη οντότητα. Η ιδιαίτερη ικανότητα του ανθρώπου ως οργανισμού να στοχάζεται τον εαυτό του τον καθιστά ταυτόχρονα κοινωνικό ον, καθώς ζει ανάμεσα σε άλλους οργανισμούς τους οποίους λαμβάνει υπόψη στις επιλογές που κάνει. Η τάση πραγμάτωσης είναι μέρος μιας βιολογικής διαδικασίας η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ανεμπόδιστα όταν τα κοινωνικά περιβάλλοντα είναι ευνοϊκά, οδηγώντας τον άνθρωπο στην προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Ένα τέτοιο κοινωνικό περιβάλλον, ευνοϊκό για την προσωπική ανάπτυξη, θα συγκροτήσουμε μέσα από την συγκεκριμένη ομάδα συνάντησης. Με την διερεύνηση της “εδώ και τώρα” συνθήκης της ομάδας, σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας αποδοχής, κάθε μέλος μπορεί να βιώσει την εμπειρία της στενής ανθρώπινης επαφής και του αναγκαίου αισθήματος ελευθερίας για να εκφραστεί. Η μεταμορφωτική δύναμη της ομάδας έγκειται στη δυνατότητά της να μετατρέπει τα μέλη της από απλές ατομικές μονάδες σε πρόσωπα αυθεντικά, χωρίς κοινωνικά κατασκευασμένα προσωπεία, ικανά να προάγουν το αίσθημα της αυταξίας και τον διάλογο.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα:

Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του πρότζεκτ το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρή ομάδα έξι συμμετεχόντων, μεταξύ όσ@ απαντήσουν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ένα σύντομο κείμενο σχετικά με τα κίνητρα και τους στόχους συμμετοχής τους σε αυτό.

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα όσον αφορά το βιογραφικό, αλλά είναι σημαντική η δέσμευση για συστηματική συμμετοχή στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του προγράμματος (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν). Δεν προβλέπεται περιστασιακή παρακολούθηση. Δίνεται βεβαίωση συμμετοχής εφόσον ζητηθεί.

Το κόστος παρακολούθησης είναι 380 € για το πρώτο εξάμηνο και έχει υπολογιστεί με βάση τις αμοιβές των συντελεστών για τρεις δραστηριότητες (εργαστήριο τέχνης, εργαστήριο Επίγνωσης Μέσω της Κίνησης, ομάδα προσωπικής ανάπτυξης), ενώ οι υπόλοιπες πραγματοποιούνται χωρίς αντίτιμο σε αυτή τη φάση του προγράμματος. Πρόσθετη επιβάρυνση για τα άτομα που συμμετέχουν είναι τα υλικά επιλογής τους για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Εφόσον συμπληρωθούν οι έξι θέσεις στην ομάδα, μια επιπλέον θέση προσφέρεται δωρεάν σε φοιτητές και ανέργους. Ο προϋπολογισμός και εναλλακτικοί τρόποι οικονομικής στήριξης του πρότζεκτ θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στις μηνιαίες συναντήσεις.

Πρόγραμμα


Techniques of the Self

Full description of the project

The project’s concept:

The long-term art project “Techniques of the self” is conceived as a form of intervention in social subjects’ personal lives. It consists of a set of activities that provide the context within which the members of a small group can initiate changes in their everyday practices, social identities and life plans.

The project particularly emphasizes practice and the embodied “self”. It also promotes a critique – from an insider’s perspective- of diverse techniques that aim at the “amelioration” of the “self”. The project’s program fosters experimentation with, research on and documentation of diverse ideas and perspectives on the subject, as well as the conception and realization of new forms of action that connect one’s personal life with the social and political reality.

References for the project’s concept are French historian and philosopher Michel Foucault’s writings and other theoretical contributions to the subject, social movements’ claims (“the personal is political”) which are reformulated today, social sciences’ perspectives (anthropology, sociology, social psychology), psychoanalysis and art therapy. The project is intended to promote experimentations with the constructions of the “self”, mainly through art, while exploring certain less prominent connections between art and science, research, education and politics.

The project is addressed to:

artists and art professionals, theorists and scientists who seek a better understanding of the personal dimensions of their work and wish to develop their ways of doing it, as well as health professionals and “alternative therapies” practitioners who wish to reflect on and further explore their practices (as long as they are interested in the project’s main perspectives).

– people who are in a process of questioning and reformulating the social roles they adopt in the domains of sexuality, family, profession, social groups they belong to, as well as to all those who seek some different approach to the “self” than the perspective of its “amelioration” through the commonly adopted plans for curing oneself, physically training/working out, being creatively entertained, or simply resting.

Please note that the program does not offer any type of therapy, work out, or apprenticeship of a specific art technique. People who choose to get involved in this project will do so on their own responsibility, as long as their motives and aims are similar to those of the project; participants’ presence, as well as their commitment to contribute to the program’s maintenance and valuation is required.

How it works:

The members of the group start by formulating certain questions concerning their “selves” in their personal life and social relations. Then they elaborate on these questions both on an individual and a collective level, while being engaged in the set of activities proposed by the project. When these activities are completed, the participants valuate their own trajectory by referring to their original questioning.

The specific content of the art workshop -and up to a certain point of the rest of the project’s activities- is defined by the participants’ enquiries. The coordinators’ role is to establish, along with the group, the context in which each individual pursuit, and the collaboration between the group members, will be facilitated best. The group will gradually assume the role of redefining not only the content but also the context, if possible, according to the participants’ needs. This way of working is inspired, among other references, by the French philosopher Jacques Rancière’s text “The Ignorant Schoolmaster” (1987) and one of the project’s aims, from this point of view, is to further explore matters of education and research related to art.

This process, as described above, along with the fact that this is the project’s first term (January-June 2019), renders the systematic involvement of group members in the project’s activities necessary. The group’s contribution to the realization and valuation of the project is of great importance. For this, and other reasons linked to methodology, the participants are invited to keep a personal journal and to document in diverse ways their own and the rest of the group’s activities.

The program’s first term is to be completed with a two-days public event, opening up the discussion concerning the issues put forth by the project’s concept and organization. The specific content of this event will be defined in time by all the project’s contributors.

Activities:

  • Art workshop

This workshop’s activities refer mainly to contemporary visual arts. The workshop serves as the context where the participants (with or without art related work experience) can propose and develop individual and collective projects. Subject matters of possible interest to the group members may involve embodiment, everyday life practices, memory, identity construction, etc. Diverse media and materials can be used (pigments, clay, video, photography, sound, performance), while references to history and theory of contemporary art will be provided, if needed. The aim is to render the questions or claims of the participants, concerning the making of the “self”, tangible.

  • Reading group

The selected texts will allow participants to address their questions in an informed way, and to acquire the means to theorize upon issues that concern them. During this first term, bibliography will an introduction to Foucault’s writings on the techniques of the self, as well as other references to anthropology and social psychology, relevant to the core ideas of the project.

  • Project meeting:

Monthly meetings between the participants and the coordinators of the project, usually over a meal, during which the project itself, as well as each one’s contribution to its realization, are brought into debate and negotiation, thereby also bringing to the fore the political significance of the involvement in this project.

The art workshop, the reading group and the project meetings are coordinated by Elpida Rikou.

The project proposes two more activities, by two invited partners as coordinators. Awareness Through Movement workshop (Feldenkrais® method) contributes to experientially specify the notion of the embodied “self”, which is of central importance to the project. The personal development group (C. Rogers’ approach) offers a safe context for psychosociological experiential pursuits.

It should be noted that, by including the Feldenkrais® method in somatics, and the Carl Rogers’ approach in psychology, this project does not necessarily require by the participants to fully adopt or adapt to the particular approaches. The same goes for the entire project. These collaborations are based on the idea that each of these two approaches create a rather loose context for practices that are open to diverse interpretations and tend to enhance the participants’ self-awareness and self- acting.

More specifically:

  • Awareness Through Movement workshop (Feldenkrais® method)

Proposal/ coordination: Eve Ganneau

The Feldenkrais® Method is a body-based practice that approaches human development and the improvement of functioning through the conscious analysis of neuromuscular activity via physical explorations. It integrates principles of physics, neuroscience, physiology, psychology, martial arts, eastern philosophy, and systems theory.

We will consider awareness as ‘conscious knowledge’ and examine how we do things rather than what we do. Having only a single mode of action means that choice is limited to simply acting of not acting. By learning to think about the things we know in alternative ways, we widen and deepen our freedom of choice, shedding light on automatic elusive behaviours.

Through self-observation, neural patterns can be destabilised, deconstructed and re-wired to enhance the ability to respond in new ways and open new possibilities for learning.

More specifically, Feldenkrais® group classes are known as Awareness Through Movement® (ATM®) lessons. Lessons take place lying on the floor, or sometimes sitting. You will be guided through a sequence of movements that works like a physical riddle. Each new movement is repeated and explored, enabling you to become familiar with it, and to begin to play with unaccustomed movement relationships. By engaging our curiosity, gently and at our own rate, we learn to explore our internal sensations. We learn to use this awareness to release chronic patterns of tension and create new movement possibilities to improve strength, flexibility, and holistic integration of body and mind. These lessons tie directly into functional movements of daily life, such as walking efficiently, safely lifting objects, and improving one’s posture in sitting or standing.

  • Personal development group (C.Rogers)

Proposal/ coordination: Irini Psarrou

According to Carl Rogers, inspirer of the person-centered theory in psychotherapy, the organism – core of human personality – has an innate tendency to actualize, differentiating parallel to developing as a self-sustainable entity. This unique ability of human being as organism to meditate itself, simultaneously enables the former to act as a social being, for it opts to co-exist amongst other organisms, which takes into consideration when it comes to making further choices. The actualizing tendency is a part of biological procedure which – when the social surroundings are favorable ones – has the ability to emerge freely, leading individuals to their personal growth and social welfare.

Such a social setting, favorable for personal growth, is what we’ll create via this specific encounter group. By exploring the so-called “here and now” convention of team, in an atmosphere of trust, security and mutual acceptance, each and every member will be able to live the experience of close human contact and that of vital sentiment related to freedom of expression. The transformative power of such a group lies within its capability to convert its members from simple, individual units into persons featured for their authenticity, without any kind of socially structured facades, able to promote the feeling for self-esteem and dialogue.

Participation:

During the first term, the program is addressed to a small group of six participants, chosen amongst those who will respond to the open call by sending a brief text describing their aims and motives to get involved in this project.

There are no prerequisites as far as the participants’ Curriculum Vitae is concerned, but commitment to participate for most part of the program is important (for the reasons mentioned above). Drop-in is not possible. Certificate of attendance is produced on demand.

The participation fee is 380 for the first semester. The amount has been calculated on the basis of the contributors’ remuneration for three of the program’s activities (art workshop, Awareness Through Movement workshop and personal development group), whereas the rest of the program remains free of charge for this first term. Additional cost for the participants is the materials they choose to use for their artistic activities. Once the six seats in the group are assured, there will be one more offered for free to a student or an unemployed person. The budget and other possible means of financially supporting this project will be discussed during the project meetings.

Programme