ENTERart: Προτάσεις κριτικής «οικειοποίησης» της σύγχρονης τέχνης, με την Ελπίδα Ρίκου

Απόψε, Τρίτη, 20/10, 18:00 πληροφόρηση για το περιεχόμενο, το αντίτιμο και εγγραφές.
Το σεμινάριο θα γίνεται Τρίτη 18:00 – 21:00 από 03/11.


Εργαστήρια ENTERart.1 και ENTERart.2 (εναλλάξ): Προτάσεις κριτικής «οικειοποίησης» της σύγχρονης τέχνης

Συντονισμός: Ελπίδα Ρίκου (βιογραφικό σημείωμα εδώ)

διαβάστε εδώ σχετικά με το πλαίσιο του ENTERart και το ρόλο του στο συνολικό εγχείρημα του TWIXTlab: https://twixtlab.wordpress.com/enterart/

Την περίοδο 2015-2016 το ENTERart εξελίσσεται σε δύο ανεξάρτητα αλλά στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους εργαστήρια (ENTERart 1. και ΕNTERart 2.) για να καλύψει τα ζητούμενα νέων και παλαιότερων συμμετεχόντων και παράλληλα να στηρίξει την θεματική σχετικά με τις ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ, την οποία προτείνουμε να επεξεργαστούν, εν μέρει, και τα υπόλοιπα εργαστήρια του ARTNet για τη διετία 2015-2017.


Το ENTERart.1. προτείνει μια εισαγωγική προσέγγιση στη σύγχρονη τέχνη και στην ιστορία της, μέσω πολλαπλών συσχετισμών με την κοινωνική, ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα. Οργανώνεται σε δύο ενότητες με έξι τρίωρες συναντήσεις η κάθε μία (σε κάθε τρίμηνο): ΑrtKit: Επίκαιρες «χρήσεις» της τέχνης και ΑrtCult: «Ιστορίες» τέχνης.

ΑrtKit: Επίκαιρες «χρήσεις» της τέχνης (Α’ τρίμηνο, Νοέμβριος-Φεβρουάριος).

JulianWasser_DuchampPlayingChesswithaNudeEveBabitz_72dpi_8incheshighΞεκινάμε από την «επικαιρότητα» των σύγχρονων εικαστικών τεχνών και ανατρέχουμε ως και το 1960. Συζητάμε τι μπορεί να θεωρείται σήμερα «τέχνη» και γιατί, θίγουμε ζητήματα πολιτικής, θεσμών, ακτιβισμού κλπ., με έναυσμα αναφορές στην performance και την body art, τις εγκαταστάσεις, τη δημόσια τέχνη, κά.

Προτεινόμενες κατευθύνσεις για τα projects των συμμετεχόντων: συμμετοχικές δράσεις, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 3/11, 24/11, 8/12, 12/01, 26/01, 9/02 (μία συνάντηση επιπλέον για την παρουσίαση projects θα οριστεί το Φεβρουάριο).

ΑrtCult: «Ιστορίες» τέχνης (B’τρίμηνο, Φεβρουάριος-Μάιος)

Από την αποικιοκρατία στην παγκοσμιοποίηση, από τα αναγεννησιακdurhamά cabinets of curiosities στα σύγχρονα μουσεία, από την φυλετική (tribal) τέχνη στις blockbuster εκθέσεις του 21ου αιώνα, οι ιστορίες γύρω από την «τέχνη» δημιουργούν επίκαιρους προβληματισμούς, σχετικά με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική πολιτιστική «κληρονομιά», την επιμέλεια εκθέσεων, την «ευκαιρία» (;) της επερχόμενης Documenta 17 και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν, εντέλει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την καθημερινότητά μας.

Προτεινόμενες κατευθύνσεις για τα projects των συμμετεχόντων: επινόηση ενός προσωπικού cabinet of curiosities, «επιμέλεια» των εκθεμάτων του χώρου κατοικίας μας

Ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν το Φεβρουάριο.


Το ENTERart.2. επικεντρώνεται στις επιτελέσεις του εαυτού και των συναισθημάτων, με τη χρήση αναφορών τόσο στην τέχνη όσο και σε ανθρωπολογικές και κοινωνιοψυχολογικές προσεγγίσεις. Οργανώνεται σε δύο ενότητες με έξι τρίωρες συναντήσεις η κάθε μία (σε κάθε τρίμηνο): Επιτελέσεις του «εαυτού» και Σχετικά με τον έρωτα.

Επιτελέσεις του «εαυτού» (Α’ τρίμηνο, Νοέμβριος-Φεβρουάριος)

Τι σAutoportrait-de-Marcia-Boccace-De-Claris-mulieribus-vers-1404ημαίνει, πώς συγκροτείται, πώς επιτελείται ο «εαυτός»; Πρόκειται αποκλειστικά για «εσωτερική» πραγματικότητα ή μήπως για σύνθετο πλέγμα ενσώματων κοινωνικών σχέσεων με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτική σημασία; Καλλιτεχνικά έργα, ανθρωπολογικές και άλλες θεωρητικές προσεγγίσεις ίσως αποτελέσουν εναύσματα για ενδεχόμενες μετατοπίσεις κανονικοποιημένων αντιλήψεων του «εαυτού», σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Προτεινόμενες κατευθύνσεις για τα projects των συμμετεχόντων: Αυτοπροσωπογραφίσεις, Υλικές-χωρικές-σχεσιακές προεκτάσεις ή «μεταφορές» του εαυτού

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 10/11, 1/12, 16/12, 19/01, 2/02, 16/02 (μία επιπλέον συνάντηση για την παρουσίαση projects θα οριστεί για το Φεβρουάριο).

Σχετικά με τον έρωτα (B’τρίμηνο, Φεβρουάριος-Μάιος)

Τα συναισθήματα τείνουν να προσεγγίζονται ως «ενδόμυχες» εκimagesφράσεις ή εκφάνσεις του «εαυτού». Θα επιχειρήσουμε την κριτική αντιμετώπιση αυτής της θεώρησης, κυρίως με τη βοήθεια ανθρωπολογικών και κοινωνιοψυχολογικών προσεγγίσεων των συναισθημάτων, για να στραφούμε, εντέλει, ιδιαίτερα στο ερωτικό συναίσθημα. Ο έρωτας, σύμπλεγμα εμπειριών, αντιλήψεων, ιδεών, εικόνων, αισθήσεων, που κατασκευάζεται μέσα από αφηγήσεις, κείμενα, τραγούδια, ταινίες, μαθαίνεται και βιώνεται μέσα από διάφορες καθημερινές επιτελέσεις…

Προτεινόμενες κατευθύνσεις για τα projects των συμμετεχόντων: συγκρότηση αρχείου έρευνας βιογραφιών, καταγραφής προσωπικών εμπειριών κλπ., υλοποίηση έργου (ή προσχεδίου), το οποίο θα αναφέρεται, με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, στην ερωτική εμπειρία ως πολιτική.

Ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν το Φεβρουάριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *