Ανθρώπου πλάνητος η ψυχή μου, Σωτήρης Δημητρίου, Θέατρο

«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή»*
Κύκλοι συναντήσεων προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Απευθύνονται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, performers, αλλά και σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να γνωρίσουν τη λειτουργία του ηθοποιού.
Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται με παρουσίαση δουλειάς της ομάδας.
Πώς αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως εργαλείο τέχνης;
Πώς «σκηνοθετώ» τον εαυτό μου με ειλικρίνεια;
Πώς λειτουργώ ως σκηνική / καθημερινή παρουσία;
Πώς αλληλεπιδρώ με τον άλλο μέσα σε μια δυναμική ομάδας;
Πώς συσχετίζονται οι ρόλοι της ζωής με τους ρόλους επί σκηνής;
Μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού στοχεύουμε στην κατανόηση του εαυτού και του άλλου, στην επαφή με τον χώρο και τη διερεύνηση των ορίων, στην αναμέτρηση με την έκθεση και στην καλλιέργεια της εγρήγορσης και της εμπιστοσύνης.
Η προσέγγιση της υποκριτικής αντλεί από τις μεθόδους Vassiliev, Grotovski, R.A.D.A. κ.ά., ενώ εμπλουτίζεται με ασκήσεις σώματος και φωνής που περιλαμβάνουν τεχνικές contact improvisation, αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου, αναπνοής και λόγου.
* Σαίξπηρ, “Όπως αγαπάτε”
2ος κύκλος:
«Ανθρώπου πλάνητος η ψυχή μου» – η ποιητική του Σωτήρη Δημητρίου
Η ματαίωση, η απόγνωση, η ζωογόνα ελπίδα, η λοξή σεξουαλικότητα, η μοναξιά, το χιούμορ, η εφήμερη συνεύρεση με τον άλλο, η αγάπη, η παρηγοριά. Δρόμοι και πλατείες, δέντρα, έξοδοι προς τη θάλασσα, ένας καφές το πρωί, ένα πρόσωπο στο τζάμι του λεωφορείου, ένα τυχαίο βλέμμα, δυο κουβέντες που λάμπουν και θερμαίνουν την καρδιά με την αλήθεια τους.
Μοναχικοί, ταλαιπωρημένοι, απελπισμένοι ή παράλογα αισιόδοξοι, αδύναμοι και τραυματισμένοι από τη ζωή οι ήρωες του Σ. Δημητρίου, με φόντο την Αθήνα ή την ελληνική επαρχία, προσφέρουν πλούσιο υλικό για τη θεατρική τους απόδοση.
Στον κύκλο αυτόν, με όχημα τα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου, θα δουλέψουμε τον στέρεο, ελλειπτικό, συγκινητικό λόγο του, στοχεύοντας σε μια σκηνική παρουσίαση των αποσυνάγωγων, εξαιρετικά ζωντανών προσώπων που αναδύονται από την τόσο ιδιαίτερη, σκληρή και τρυφερή ταυτόχρονα, ματιά του.
Ελάτε με το αγαπημένο σας κείμενο του Σ. Δημητρίου, να διαβάσουμε, να μιλήσουμε για το θέατρο και τα διηγήματα του Σωτήρη και να κόψουμε την πίτα της αλληλεγγύης…
Φωτο: Δημήτρης Γερακίτης
Εισηγήτρια: Δέσποινα Σαραφείδου
Έναρξη εργαστηρίου: 7 Μαρτίου 2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
7,14,21,28 / 3 / 2023
4,11,25 / 4 / 2023
2,9,16,23,30 / 5 / 2023
6/ 6 /2023 Παρουσίαση έργων στο TWIXTLAB
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τρίτη, 19.00-22.00
Συνεισφορά: 12 συναντήσεις: 180 €
Η Δέσποινα Σαραφείδου τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών (Τμήμα Φ.Π.Ψ., κατ. Ψυχολογίας) και τη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ε. Χατζίκου.
Στο θέατρο έπαιξε σε έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία των Θ. Εσπίριτου, Μ. Σάρδη, Π. Οικονομοπούλου, Ό. Ζήση, Ευ. Ανδριτσάνου, Θ. Τσαπακίδη, Δ. Κονδυλάκη, Α. Αλάτση, Δ. Αράπογλου, Δ. Κωνσταντινίδη, Κ. Ντέλλα, L. Gómezbeck, Σ. Διονυσοπούλου, Ι. Ανδρεάδη, Ά. Τομπούλη, Ρ. Πατεράκη, L. Breuer κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει παίξει στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία των Κ. Ευαγγελάκου, Τ. Μπουλμέτη, Π. Πορτοκαλάκη, Δ. Νικολοπούλου και στην τηλεόραση σε σκηνοθεσία των Π. Δημητρακοπούλου, Π. Πορτοκαλάκη, Κ. Φιλιώτου, Ν. Κρητικού, Λ. Λαζόπουλου. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Ross Daly, Eve Beglarian, Κυριάκο Καλαϊτζίδη σε διεθνείς παραγωγές λόγου και μουσικής. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη της Ρ. Πατεράκη (Ελληνική Αϋπνία, Ο φιλόσοφος) και του L. Breuer (Χοηφόροι – Βοστώνη, Ν. Υόρκη, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας).
Παρακολούθησε σεμινάρια πάνω σε τεχνικές κίνησης και φωνής, υποκριτικής και σκηνοθεσίας, με τους Θ. Εσπίριτου, Β. Λάγκο, Z. Molik, Μ. Βολανάκη, J. Backman, Ά. Δαβή, Ρ. Πατεράκη, Μ. Γεμεντζάκη, T. Sudana, I. Brown, Y. Lanskoy, L. Breuer, A. Vassiliev κ.ά.
Θεατρικά κείμενά της έχουν παρουσιαστεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και στο La MaMa e.t.c., N.Y. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα (Φ. Αρραμπάλ, Ά. Μινγκέλλα, Λ. Μπρούερ – Μπ. Τέλσον, Σ. Μπλάνκο), θεωρία θεάτρου (Α. Βασίλιεβ), λογοτεχνία, ψυχανάλυση, ανθρωπολογία. Διδάσκει θέατρο στο TwixtLab.
Βραβεία Ερμηνείας:
– Leading Female Role Award (Φεστιβάλ Apollon, 2011),
– Actor of Europe 2012 Award (Φεστιβάλ Actor of Europe, 2012),
– Καλύτερη Ερμηνεία σε Trans Ρόλο (3rd Queer Theatre Awards, 2014),
για τον μονόλογο “Kassandra”, με τον οποίο έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Η.Π.Α., Τουρκία).
– Βραβείο «Κάρολος Κουν» 2018 Ερμηνείας Ηθοποιού
για τον ρόλο της Σάρρας στη “Θυσία του Αβραάμ” (σκηνοθεσία Δ. Κωνσταντινίδης).
Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου 1+1=1.