Fb event: https://www.facebook.com/events/451489335020622/
Ο κύκλος αποτελείται από 5 συναντήσεις και περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις και πρακτικές εφαρμογές παρέμβασης στο αστικό πεδίο. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τη δική μας κατανόηση των διαφόρων μορφών παρέμβασης στο δημόσιο χώρο και να συζητήσουμε τις σχέσεις που αναπτύσσουν, τόσο με τον ίδιο τον αστικό χώρο όσο και με την κοινωνική και πολιτική διεκδίκηση.
Πρόγραμμα:
Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στις 20:00 | Twixt Lab
“Γκραφίτι, τέχνη του δρόμου και παρεμβάσεις στον αστικό δημόσιο χώρο”
Τρίτη 12 Μαϊου 2015 στις 17:00 | Κεραμεικός
Βόλτα & επαφή με το αστικό πεδίο της περιοχής του Κεραμεικού (εισαγωγή στο εργαστήριο)
Παρασκευή 15 Μαϊου 2015 στις 20:00 | Twixt Lab
Παρουσίαση μπροσούρας: “Οδηγός χρήσης για τη διεκδίκηση του Ανέφικτου”
Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στις 11:00 έως 17:00 | Twixt Lab
Εργαστήριο σχεδιασμού παρέμβασης
Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στις 16:00 | Κεραμεικός
Παρέμβαση στον Κεραμεικό
Δείτε εδώ αναλυτικά τι θα συμβεί συνολικά στις 5 συναντήσεις: http://eepurl.com/blj1bP
Προσοχή: οι συναντήσεις την Παρασκευή γίνονται στις 20:00, όχι στις 19:00!
Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένες συναντήσεις, αν και το επιθυμητό είναι όσοι συμμετέχουν στο εργαστηριακό κομμάτι να έχουν παρακολουθήσει και το θεωρητικό.
Η πρώτη συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του SEMINart της Παρασκευής 08/05/2015, 20:00 (για τις υπόλοιπες θα βγει ανακόίνωση την επόμενη εβδομάδα):
Π. Καραθανάσης (κοινωνική ανθρωπολογία): Γκραφίτι, τέχνη του δρόμου και παρεμβάσεις στον αστικό δημόσιο χώρο
Το εργαστήριο θέλει να προσφέρει έναν οδηγό για την ανάγνωση των τοίχων της πόλης, δηλαδή για την καλύτερη κατανόηση των διαφόρων ειδών οπτικής και υλικής παρέμβασης στους τοίχους και άλλες επιφάνειες που βρίσκονται στο δημόσιο χώρο των πόλεων. Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα κύρια πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά βασικών ειδών τέτοιας παρέμβασης, όπως είναι το γκραφίτι (graffiti), η τέχνη του δρόμου (street art), το στένσιλ (stencil) και τα συνθήματα. Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα πολλαπλά μηνύματα που τέτοιες παρεμβάσεις επιχειρούν να περάσουν στους θεατές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο που παίζουν το υλικό περιβάλλον και η οπτική σφαίρα των πόλεων, στη διαμόρφωση των νοημάτων τέτοιων παρεμβάσεων. Με άλλα λόγια θα επιχειρήσουμε να δώσουμε (και να συζητήσουμε) κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πως παράγεται το νόημα λοιπόν των δημόσιων αυτών παρεμβάσεων στους τοίχους και τις άλλες επιφάνειες στο δημόσιο χώρο των πόλεων; Τι και με ποιους τρόπους διεκδικούν τέτοιες παρεμβάσεις; Και τελικά τι καταλαβαίνουν οι θεατές τους;
Επιμέλεια event: ομάδα Π-Ο-Π
Ο Παυσανίας Καραθανάσης είναι ανθρωπολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ασχολείται ερευνητικά και συγγραφικά με τη μελέτη του υλικού και οπτικού πολιτισμού και συγκεκριμένα με τους αστικούς πολιτισμούς, τον αστικό δημόσιο χώρο και τα κοινωνικά κινήματα. Έχει κάνει έρευνα στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Δημοσιευμένα κείμενά του μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η Πηνελόπη Θωμαΐδη είναι εικαστικός/ερευνήτρια και σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας. Σπούδασε εικαστικά (Σχολή Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών – Universidad Complutense, Μαδρίτη) και ειδικεύτηκε στην Καλλιτεχνική Παραγωγή & Ερεύνα (ΜA, Σχολή Καλών Τεχνών – Universidad de Barcelona). Έχει συνεργαστεί με συλλογικότες όπως η Enmedio και LaConga εστιάζοντας στην παραγωγή και έρευνα στις τομές καλλιτεχνικών πρακτικών και της κοινωνικής δράσης κατά την περίοδο του πολιτισμικού καπιταλισμού. Εργάζεται στον τομέα σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας. www.pineloth.net
Η MissInformation γεννήθηκε στην επικράτεια του Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης, και έκτοτε σπάει το κεφάλι της προσπαθώντας να δραπετεύσει. Στα λίγα χρόνια της ύπαρξής της εκδόθηκε σε ευαγείς οίκους, εγκαταστάθηκε σε δημόσιους χώρους θέλοντας να ανα/απο/μετα/αντι/κατα/(σ)τρέψει την κανονικότητά τους, έφαγε τα σωθικά της σε συλλογικές τελετές ανθρωποφαγίας, και περιμένει υπομονετικά να δει άσπρη μέρα (πράγμα δύσκολο καθώς κυκλοφορεί κυρίως νύχτα…)