Την Τετάρτη 01/04 ξεκινά νέο workshop στο ΤWIXTlab από την Π. Πετσίνη (Θεωρητικό φωτογραφίας/φωτογράφο) με τίτλο Ο “ενεργός εαυτός”. Εάν επιθυμείτε να εγγραφείτε ειδοποιήστε μας με email (twixtlab(at)gmail.com) ή μέσω fb. Το workshop απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται και λειτουργεί με ελεύθερη συνεισφορά.
Ο “ενεργός εαυτός”
Η αυτοβιογραφική μνήμη, υποδεικνύει η θεωρητική έρευνα δεν είναι απαραίτητα ακριβής. Η μνήμη μπορεί να είναι σχεδόν ακριβής, εν μέρει ακριβής ή ακόμα και εντελώς ψευδής, ωστόσο, είναι πάντα ατελής και αποσπασματική. Οι αυτοβιογραφικές μνήμες δεν είναι παρά σύνθετες διανοητικές αναπαραστάσεις, οι οποίες οφείλουν να αντανακλούν όσο το δυνατόν ακριβέστερα την πραγματική εμπειρία και να συμμορφώνονται με την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας . Η γνώση και η μνήμη, έτσι, πρέπει να επιβεβαιώνουν και να υποστηρίζουν το πως θέλουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι ενισχύουν επιλεκτικά τις αναμνήσεις που ευνοούν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να δουν τον εαυτό τους, και στρεβλώνουν ή αναστέλλουν τις αναμνήσεις που υπονομεύουν ή αμφισβητούν την επιθυμητή εικόνα τους. Ο συγκροτημένος εαυτός είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας να ενσωματώσουμε την πραγματικότητα που θυμόμαστε σ’ αυτό που πιστεύουμε πως είμαστε. Αυτή η λειτουργία των ενεργών προσωπικών στόχων και των συναφών αυτο-εικόνων περιγράφεται ως ´ενεργός εαυτός’. Το σεμινάριο εστιάζει στην έννοια του ενεργού εαυτού επιχειρώντας να την ερευνήσει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μέσω της φωτογραφίας.
Οι πρώτες συναντήσεις είναι εισαγωγικές υπό τη μορφή διαλέξεων, ακολουθεί πρόταση για επεξεργασία φωτογραφικών projects εκ μέρους των συμμετεχόντων, καθώς και εξέλιξη, συζήτηση και τεκμηρίωσή τους στις επόμενες συναντήσεις.
info: Κάθε Τετάρτη, 7:00-10:00 μμ, 1/4, 8/4, 29/4, 6/5, 13/5, 20/5, 27/5
Η Πηνελόπη Πετσίνη σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία (University of London, Goldsmiths College και University of Derby) με υποτροφία του I.K.Y. Είναι διδάκτωρ των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, τόσο ως προς τη θεωρία όσο και ως προς την πρακτική, εστιάζουν στη φωτογραφία και τη σχέση της με την ατομική και συλλογική μνήμη, την ιστορία και την πολιτική. Διδάσκει θεωρία φωτογραφίας από το 2004 (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας / Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών).