SEMINart της Παρασκευής, 14/11

Το όριο μεταξύ του γεγονότος και του προσωπικού χώρου

Φωτεινή Γουσέτη (εικαστικός/ερευνήτρια)

Τα τελευταία χρόνια η Φωτεινή Γουσέτη μελετά την κοινωνία των Καλαβρύτων χαρτογραφώντας τις διαφορετικές αφηγήσεις της ιστορίας, τις μνήμες και τις αντιλήψεις των κατοίκων. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να καταλάβει πως διαμορφώνεται η συγκεκριμένη κοινωνία σήμερα, μέσα από το έντονα φορτισμένο παρελθόν της. Μέρος των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας αποδίδεται με εικαστικά μέσα. Κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής, κάποιες ερωτήσεις τείνουν να επαναλαμβάνονται. Σε ποιους απευθύνονται, με ποιους όρους και πως μπορεί να γίνονται αντιληπτά από τους διαφορετικούς παραλήπτες τα αποτελέσματα μιας «κοινωνικά προσανατολισμένης» εικαστικής δουλειάς; Ποια η σχέση της πραγματικής ζωής και της τέχνης;Αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν μέσα από την προαναφερθείσα έρευνα, αλλά και από αναφορές στην συζήτηση suggestions supported που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας AGORA και ήταν συνεργασία της Γουσέτη με τον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Ταξιδευτές Πολιτισμού, καθώς και στο εικαστικό δρώμενο RENKONTO.

Η κοινωνία αποτελεί το πεδίο έρευνας του έργου της Φωτεινής Γουσέτη. Μέρος της διαδικασίας που ακολουθεί είναι η μετατόπιση της υποκειμενικής οπτικής και η διερεύνηση του «άλλου», αμφισβητώντας συχνά τους κοινούς τόπους και τις δεδομένες αντιλήψεις. Υποστηρίζει ότι «η τέχνη είναι ένας τρόπος να ζούμε καλύτερα».

Η Φωτεινή Γουσέτη σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Dutch Art Institute της Ολλανδίας. Παρακολούθησε σπουδές κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ζει και εργάζεται στο Ρόττερνταμ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *