SEMINart 2015-16

TWIXTlab seminar (SEMINart) is a “living” library including lectures, readings, screenings, discussions and more activities by the TWIXTlab team and guests. In these independent meetings we explore the relations between contemporary art, the humanities and social reality.

Το σεμινάριο του TWIXTLab (SEMINart) αποτελεί μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη με ομιλίες, αναγνώσεις, προβολές, συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες από την ομάδα του TWIXTlab και προσκεκλημένους. Σε αυτές τις αυτοτελείς συναντήσεις διερευνώνται οι σχέσεις σύγχρονης τέχνης, ανθρωπιστικών επιστημών και κοινωνικής πραγματικότητας.

Pots and nodes | Dana Papachristou, Giorgos Samantas

November 2015 

Pots and Nodes | Dana Papachristou (musician, musicologist), Yiorgos Samantas (anthropologist)

Friday, 13/11/15

In the framework of this year’s tribute to sound

Living with voices in philosophy, art, and the everyday. Two texts in dialogue. | L Karatzaferis (mental health, Hearing Voices Network), Μ. Lykovounioti (Hearing Voices Network), A. Mirasyezi (philosophy). Coordination: Ε. Rikou (anthropology)

Friday, 20/11/2015

In the framework of this year’s tribute to sound.

Noise as space | Thaleia Raftopoulou (artist)

Friday 27/11/2015

In the framework of this year’s tribute to sound.

Νοέμβριος 2015 

Pots and Nodes | Ντάνα Παπαχρήστου (μουσικός, μουσικολόγος), Γιώργος Σαμαντάς (ανθρωπολόγος)

Παρασκευή 13/11/15

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ήχο

Zώντας με φωνές στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στην καθημερινότητα. Δύο κείμενα σε διάλογοΛ. Καρατζαφέρης (ψυχική υγεία, Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές), Μ. Λυκοβουνιώτη (Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές), Α. Μιράσγεζη (φιλοσοφία), συντονισμός: Ε. Ρίκου (ανθρωπολογία)

Παρασκευή 20/11/2015

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ήχο

Ο θόρυβος ως χώρος | Θάλεια Ραυτοπούλου (καλλιτέχνης)

Παρασκευή 27/11/2015

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ήχο

Improvisations by P. Kanellopoulos, E. Avgoustaki, D. Stefaou, G. Kotsonis, A. Papoutsi

December 2015

The Music of Sounds | Τaxiarches Diamantopoulos (mechanic of digital sound composition)

Friday 04/12/15

In the framework of this year’s tribute to sound.

Improvisation, education, and political moments: exercises of  critical musical praxis | Panagiotis Α. Kanellopoulos and Eirini AvgoustakiDanae StefanouGiannis Kotsonis, Anna Papoutsi

Friday 11/12/15

In the framework of this year’s tribute to sound.

Invisible sounds: Literary hearings (Poe – Kafka – Calvino) | Panagiotis Panopoulos (anthropologist)

Friday 18/12/15

In the framework of this year’s tribute to sound.

Δεκέμβριος 2015

Η μουσική των ήχων Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος (μηχανικός ψηφιακής σύνθεσης ήχου)

Παρασκευή 04/12/15

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ήχο

Αυτοσχεδιασμός, εκπαίδευση και στιγμές πολιτικής: ασκήσεις κριτικής μουσικής πράξης | Παναγιώτης Α. Κανελλόπουλος και Ειρήνη ΑυγουστάκηΔανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης, Άννα Παπουτσή

Παρασκευή 11/12/15

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ήχο

Αόρατοι ήχοι: Λογοτεχνικές ακροάσεις (Πόε – Κάφκα – Καλβίνο) Παναγιώτης Πανόπουλος (ανθρωπολόγος)

Παρασκευή 18/12/15

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ήχο

P. Panopoulos

January 2016

Occupying without counting | Dana Papachristou (music, musicology)

Friday, 20/01/2016

Ιανουάριος 2016

Occupying without counting | Dana Papachristou (music, musicology)

Friday, 20/01/2016

Ποιός είναι ο χρόνος της μουσικής; Πώς μπορεί να μετρηθεί, να οριστεί και ενδεχομένως να αποφευχθει η σκληρή οργάνωσή του σε μία τέχνη που εκτυλίσσεται στον χρόνο και τον εμπεριέχει την ίδια στιγμή; Μία κουβέντα για τη μουσική και τον χρόνο με ντελεζιανούς όρους, ξεκινώντας από το “Occupying without counting: Boulez, Proust and Time” του Gilles Deleuze.

Meddie Megas

February 2016

Dance as a Vehicle for Philosophical Thought | Meddie Megas (chorepgrapher), Stergiani Tsintziloni (theoretician of dance)

 

Friday 05/02/2016

Hip-Hop and Street Dance Competitions: International Dance Subjectivities and Gender in Greece | Natalia Koutsougera (anthropologist)

 

Friday, 12/02/2016

Artistic Avant-Gardes in Times of Collapse: from Cadavres Exquis to Detournements and Beyond | Yiannis Isidorou (art), Yiannis Ioanides (arhitecture), Eleni Karra (journalism, translation)

Friday 26/02/2016

The event is linked to the workshops: 

Situation Production Lab, Saturday 27/02/2016

How can we talk about détournement today, Sunday 28/02/2016

See more

Φεβρουάριος 2016

Ο χορός ως όχημα φιλοσοφικής σκέψης | Μέντη Μέγα (χορογράφος), Στεριανή Τσιντζιλώνη (θεωρητικός του χορού)

Παρασκευή 05/02/2016

Στις 5 Φεβρουαρίου το Twixt θα φιλοξενήσει ένα διάλογο μεταξύ της θεωρητικού του χορού Dr Στεριανής Τσιντζιλώνη και της χορογράφου Μέντη Μέγα με αφορμή το έργο ‘Transforming Me, ένα δίγλωσσο σόλο’. Στην αρχή θα παρουσιαστούν αποσπάσματα βίντεο από την παράσταση και στη συνέχεια θα διευρευνηθούν μέσα από τη συζήτηση ζητήματα που αφορούν τη θεματική του έργου, δηλαδή τη σχέση ανάμεσα στον προσωπικό και το συλλογικό μετασχηματισμό, και την εν γένει σχέση της performance ως είδος με την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει ο υπότιτλος, το ‘Transforming Me’ είναι ένα σόλο που ερμηνεύει η ίδια η χορογράφος και έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα από την κίνηση, το λόγο, τη γραπτή λέξη, και το τραγούδι, η χορογράφος μιλά για τον προσωπικό και συλλογικό μετασχηματισμό, τοποθετώντας τον εαυτό της μέσα, αλλά και έξω από το ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης.

 

Διαγωνιστικοί χοροί του hip-hop και του δρόμου: Διεθνικές χορευτικές υποκειμενικότητες και φύλο στην Ελλάδα | Ναταλία Κουτσούγερα (ανθρωπολόγος)

Παρασκευή 12/02/2016

Το hip-hop είναι μια πολιτισμικά κινητή και παγκοσμιοτοπική κουλτούρα που οικειοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Οι hip-hop και street διαγωνιστικοί/αυτοσχεδιαστικοί χοροί που αποτελούν ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της κουλτούρας αυτής (Mcing, djing, graffiti, breaking) αποτελούν ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας νεανικής κουλτούρας. Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα η συμμετοχή και παρουσία νεαρών street χορευτών στο δημόσιο χώρο, σε παγκόσμιους και εγχώριους διαγωνισμούς και φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα έντονη. Μέσα από την προβολή δυο εθνογραφικών ντοκιμαντέρ για τις χορευτικές κοινότητες του breakdance στην Αθήνα (Born to Break, 2011) και για την θέση των γυναικών στην ελληνική hip-hop χορευτική σκηνή (The Girls are Here, 2015) θα σκιαγραφηθούν τα τοπία της hip-hop χορευτικής κουλτούρας στην Ελλάδα μέσα από τις διαδρομές και τους αναστοχασμούς των b-girls και των b-boys. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν: τα νοήματα και η ιστορία του κάθε χορού όπως το breaking, το popping και άλλων αμφιλεγόμενων και υβριδικών ειδών που ανήκουν στην street κουλτούρα (freestyle hip-hop, house dance, waacking) και οι επιδράσεις που έχουν στα έμφυλα σώματα των χορευτών/τριών. Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι μέρος της hip- hop χορευτικής κουλτούρας στην Ελλάδα και να νιώθεις ότι ανήκεις σε μια παγκόσμια κοινότητα hip-hop. Ποιες είναι οι αξίες και ο καθημερινός τρόπος ζωής των χορευτών/τριών του δρόμου και τι σημαίνει γι αυτούς/αυτές το να ζουν μέσα στο πνεύμα της μάχης, του hip-hop και του δρόμου. Πως συνδέονται η μετανάστευση και το φύλο με τους συγκεκριμένους χορευτικούς πολιτισμούς και κατά πόσο στα πλαίσια τους ανατρέπονται συγκεκριμένα ρατσιστικά, πατριαρχικά και σεξιστικά στερεότυπα. Και τέλος ποιες είναι οι συναισθηματικές εγγύτητες αλλά και οι ανταγωνισμοί που δημιουργούνται μέσα από την συμμετοχή στις διαγωνιστικές ομάδες.

 

Καλλιτεχνικές Πρωτοπορίες σε Εποχές Κατάρρευσης: από τα εξαίσια πτώματα στις μεταστροφές και λίγο παραπέραΓιάννης Ισιδώρου (εικαστικός), Γιάννης Ιωαννίδης (αρχιτεκτονική), Ελένη Καρρά (δημοσιογράφος, μεταφράστρια)

Παρασκευή 26/2/2016

Θα μιλήσουμε για τους ντανταϊστές, τους σουρεαλιστές και τους καταστασιακούς σαν σχέδια διάσωσης της ανθρώπινης ελευθερίας σε καιρούς βαρβαρότητας, θα δούμε τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους συνέβαλαν στην κατάρρευση των συμβατικών μορφών έκφρασης, και, με όσους μας ακολουθήσουν στο εργαστήριο της επόμενης μέρας (27.2), θα παίξουμε με κάποιες από τις ανατρεπτικές τεχνικές με τις οποίες αντιπαρέθεσαν την τέχνη και το λόγο τους στην κυρίαρχη προπαγάνδα.

Η παρουσίαση συνδέεται με τα εργαστήρια:

Εργαστήριο Κατασκευής Καταστάσεων, Σάββατο 27/02/2016

Πώς μπορουμε να μιλησουμε για το détournement σήμερα, Κυριακή 28/02/2015

Δείτε περισσότερα

Hip-Hop and Street Dance Competitions: International Dance Subjectivities and Gender in Greece | Natalia Koutsougera

March 2016

Paths of the fantastic | Manos Koumis (literature, philology)

Friday 04/03/16

In the framework of this year’s tribute to literature.

It must go further still; that soul must become its own betrayer, its own deliverer, the one activity, the mirror turn lamp.

William Butler Yeats.
 
Man took over 20 centuries in order to exit ‘the cave’ Plato condemned him to live in. His emancipation, though, came against the current of Western rationalism, which saw in Fantasy the cause of man’s degradation. This talk, entitled ‘paths of the fantastic’, aims in analyzing the role of Fantasy through man’s history of ideas and in pinpointing its difficult course through modernity. This route’s ‘terminal’ is the rediscovery of Otherness, a concept which Western thought seems to have lost.
 
 
 

E.C. Gonatas’ poetic prose and contemporary Greek short-story writing | Thanos Kappas (literature)

Friday 11/03/16

In the framework of this year’s tribute to literature.

Short-story writing and poetic quality, nuance and paradox, humor and the unconscious, fantasy and dream elements found in the prose of (very) contemporary Greek short fiction writers. From the prose of E.C. Gonatas to that of Yiannis Palavos, Panos Tsiros, Eva Stefani, Yiorgos Skambardonis etc. Reading of selected passages, convergence and divergence, commenting.

The closed room mystery. Or, Boltzmann’s Disease | Aris Anagnostopoulos (anthropology)

Friday 18/03/16

In the framework of this year’s tribute to literature.

“Impossible” police stories, usually in the form of “locked-room mysteries” were a paragon of the classic police story developed around the turn of the last century. They were developed simultaneously with groundbreaking ideas in modern physics, with profound cosmological implications. By fragmenting a classical specimen of the genre, The Mystery of the Yellow Room by Gaston Leroux, we will try to decipher it borrowing clues from the life and ungainly death of the founder of statistical thermodynamics, Ludwig Boltzmann.

Μάρτιος 2016

Δρόμοι του ΦανταστικούΜάνος Κουμής (λογοτεχνία, φιλολογία)

Παρασκευή 04/03/16

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη λογοτεχνία

‘Πρέπει να πάει ακόμα πιο μακριά: η ψυχή αυτή / πρέπει να προδώσει εαυτήν, /να ελευθερώσει εαυτήν – με μια κίνηση, / ο καθρέπτης να γίνει πυρσός.’
William Butler Yeats.
 
Χρειάστηκαν, μάλλον, πάνω από 20 αιώνες, έτσι ώστε ο άνθρωπος να βγει από την ‘σπηλιά’, στην οποία ο Πλάτωνας τον έιχε καταδικάσει να ζει. Η χειαραφέτηση του αυτή, βέβαια, επήλθε κόντρα στον δυτικό ορθολογισμό, που ήθελε την φαντασία αιτία της ποταπότητάς του. Οι δρόμοι του φανταστικού σκοπεύουν να αναλύσουν τον πρωτεϊκό ρόλο της φαντασίας μέσα στην ιστορία των ιδεών και να καταδείξουν την δύσκολη πορεία της μέσα από τις συμπληγάδες της νεωτερικότητας. Τερματικός σταθμός αυτής της διαδρομής είναι η επανακάλυψη της ετερότητας, έννοια που η δυτική αισθητική φαίνεται να είχε απωλέσει.
 
 
 

Η ποιητική πρόζα του Ε.Χ. Γονατά και η σύγχρονη νεοελληνική διηγηματογραφία | Θάνος Κάππας (λογοτεχνία)

Παρασκευή 11/03/16

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη λογοτεχνία

Μικρή φόρμα και ποιητικότητα, υπαινιγμός και παράδοξο, χιούμορ και ασυνείδητο, εξωλογικά και ονειρικά στοιχεία στην πεζογραφία (πολύ) σύγχρονων νεοελλήνων διηγηματογράφων. Από την πεζογραφία του Ε.Χ. Γονατά σ’ αυτή του Γιάννη Παλαβού, του Πάνου Τσίρου, της Εύας Στεφανή, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη κ.ά. Ανάγνωση αποσπασμάτων, συγκλίσεις και αποκλίσεις, σχολιασμός.

Το Μυστήριο του Κλειδωμένου Δωματίου. Ή: η Νόσος του Μπόλτζμαν | Άρης Αναγνωστόπουλος (ανθρωπολογία, ιστορία)

Παρασκευή 18/03/16

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη λογοτεχνία

Τα «αδύνατα» αστυνομικά μυστήρια που διαδραματίζονται σε κλειδωμένα δωμάτια γνώρισαν άνθιση στο γύρισμα του 19ου αιώνα προς τον 20ο. Αναπτύχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις ιδέες της μοντέρνας φυσικής, και ειδικά τις κοσμολογικές προεκτάσεις της. Απόψε θα κατατεμαχίσουμε το πιο κλασσικό παράδειγμα του είδους, το Μυστικό του Κίτρινου Δωματίου του Γκαστον Λερού, προσπαθώντας να το αποκρυπτογραφήσουμε με στοιχεία από τη ζωή, την απελπισία και το θάνατο του ανθρώπου που θεμελίωσε τη στατιστική θερμοδυναμική, του Λουδοβίκου Μπόλτζμαν.

P. Panopoulos

April 2016

Approaching representations of atrocity in contemporary art through the ‘civil contract of photography’Κyveli Lignou Tsamantani (art history)
 
Friday 01/04/16
 
In the framework of this year’s tribute to troublesome representations
 
This presentation will examine how four contemporary artists deal with the representation of atrocity and the pain of the ‘other’ through the photographic medium. By using Ariella Azoulay’s photographic-political theory (The Civil Contract of Photography), we will explore the relation between photographer-photographed person-viewer: to what extend can the use of political terminology shift the way of approaching such depictions? The analysed examples stress the dominance of ‘iconic’ images and render necessary the reexamination of the limits of contemporary viewers’ gaze.
 
 
 
Humanism and Pacifism during the 19th century: Words and images of war | Ada Dialla (history)
 
Friday 08/04/16
 
In the framework of this year’s tribute to troublesome representations
 
 
 

Discussion: Artistic Appropriation of the refugee crisis S. Grigoriadou (visual arts, anthropology), P. Petsini (photography), Ε.Rikou (anthropology, visual arts)

Friday 15/04/16

In the framework of this year’s tribute to troublesome representations
 
 
 
Trophy photography: Lynching mobs, public executions and the camera | P. Petsini (photography)
 
Friday 22/04/16
 
In the framework of this year’s tribute to troublesome representations
 

Απρίλιος 2016

Προσεγγίζοντας αναπαραστάσεις της θηριωδίας στην σύγχρονη τέχνη μέσω του ‘civil contract of photography’ | Κυβέλη Λιγνού Τσαμαντάνη (ιστορία της τέχνης)
 
Παρασκευή, 01/04/2016
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος: δύσκολες αναπαραστάσεις
 
Σε αυτή την παρουσίαση θα εξεταστούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες πραγματεύονται την αποτύπωση της θηριωδίας και του πόνου του ‘άλλου’ μέσω της φωτογραφίας. Χρησιμοποιώντας ως πρίσμα ανάλυσης την φωτογραφική-πολιτική θεωρία της Ariella Azoulay (The Civil Contract of Photography), θα διευρευνηθεί η σχέση φωτογράφου-φωτογραφιζόμενου-θεατή: σε ποιό βαθμό η χρήση ενός πολιτικού λεξιλογίου ‘ανάγνωσης’ μπορεί να αλλάξει τους όρους με τους οποίους θα προσεγγιστούν τέτοιες εικονοποιήσεις; Τα παραδείγματα που θα αναλυθούν τονίζουν κριτικά την επικράτηση ‘εμβληματικών’ φωτογραφιών (‘iconic’ images), καθιστώντας έτσι αναγκαία την επανεξέταση των ορίων του βλέμματος των σύγχρονων θεατών.
 
 
Ανθρωπισμός και πασιφισμός κατά τον 19ο αιώνα: Λέξεις και εικόνες του  Πολέμου | Άντα Διάλλα (ιστορία)
 
Παρασκευή, 08/04/2016
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος: δύσκολες αναπαραστάσεις
 
Με αφορμή ένα ξεχασμένο σήμερα Ρώσο ζωγράφο του 19ου αιώνα, διάσημο ωστόσο κατά τα χρόνια της καλλιτεχνικής του ακμής και  στις  δυο πλευρές του Ατλαντικού, τον Βασίλι Βερεσάγκιν, επιχειρώ να κατανοήσω τους τρόπους με τους οποίους οι εικαστικές αναπαραστάσεις του Πολέμου – συχνά σε αρμονία και αντιστοιχία με  λεκτικές αναπαραστάσεις του- δημιουργούσαν  κοινότητες συμπάθειας  προς την «πάσχουσα Ανθρωπότητα»,   άτομα δηλαδή πρόθυμα να προσφέρουν την ανθρωπιστική τους βοήθεια αναλόγως την περίσταση. Παράλληλα οι εικόνες αυτές μέσα από την έκθεσή τους πυροδοτούσαν δημόσιες αντιπαραθέσεις για την ουσία του Πολέμου στις σύγχρονες κοινωνίες, διαμορφώνοντας έτσι ιδέες και πρακτικές του  πασιφιστικού κινήματος που διαμορφωνόταν στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τον  ώριμο 19ο αιώνα.
 
 
Καλλιτεχνικές οικειοποιήσεις της προσφυγικής κρίσηςΣ. Γρηγοριάδου (εικαστικές τέχνες, ανθρωπολογία), Π. Πετσίνη (φωτογραφία), Ε. Ρίκου (ανθρωπολογία, εικαστικές τέχες)
 
Παρασκευή, 15/04/2016
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος: δύσκολες αναπαραστάσεις
 
Σήμερα που η τέχνη συνδέεται συστηματικά με την πολιτική, η προσφυγική κρίση φαίνεται να προσφέρει ακόμα ένα πεδίο παρεμβάσεων σε πολλούς καλλιτέχνες. Επιπλέον, καλλιτεχνικές πρακτικές χρησιμοποιούνται από εθελοντές με στόχο τη στήριξη των ίδιων των προσφύγων και την αποτελεσματικότερη δημοσιοποίηση των αναγκών τους ή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, φωτογραφικές εικόνες και video δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους στην πληροφόρηση και πολιτική διαχείριση του προβλήματος διεθνώς.
Στη συνάντησή μας αναδεικνύουμε και συζητάμε τα ερωτήματα που θέτουν ειδικότερα όσον αφορά τις καλλιτεχνικές πρακτικές πράγματα και εικόνες που κατασκευάζονται, επαναχρησιμοποιούνται, εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στην κίνηση των ανθρώπων, των πληροφοριών, των ιδεών.
 
 
Η φωτογραφία ως τρόπαιο: Όχλος, λιντσάρισμα και αναμνηστική καταγραφή | Πηνελόπη Πετσίνη (φωτογραφία)
 
Παρασκευή, 22/04/2016
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος: δύσκολες αναπαραστάσεις
 
Με την ευρεία διάδοση των ψηφιακών μέσων, η πολεμική φωτοειδησιογραφία έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προσβασιμότητα των πηγών και τη συλλογή πληροφοριών. Οι ερασιτεχνικές πηγές συγκεκριμένα, έχοντας πρόσβαση σε ένα γεγονός από πρώτο χέρι, συνιστούν πλέον καθοριστικό σημείο της σύγχρονης ειδησεογραφικής ανταπόκρισης. Ταυτόχρονα, η “άτεχνη” κάμερα των κινητών και οι χαμηλής ποιότητας εικόνες τους γίνονται πιστευτές ακριβώς χάρη στις ατέλειές τους, ερμηνευόμενες ως “αυθεντική” δημοσιογραφία, σε αντίθεση με τη χειραγωγούμενη και συχνά μυθοπλαστική επαγγελματική δημοσιογραφία. Η “δημοσιογραφία των πολιτών” (“Citizen journalism”) έγινε ένας όρος πασπαρτού που περιγράφει οποιονδήποτε, από τον εξεγερμένο της Αραβικής Άνοιξης μέχρι το γείτονα που ανησυχεί για αυτό που συμβαίνει δίπλα του. Χαρακτηριστικές εικόνες αυτού του είδους κυμαίνονται πλέον από τα αναμνηστικά στιγμιότυπα των βασανιστηρίων στο Abu Ghraib μέχρι τις ερασιτεχνικές καταγραφές της εκτέλεσης του Saddam Hussein το 2007. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το λιντσάρισμα του Muammar Gaddafi στις 20 Οκτωβρίου 2011, το οποίο μεταδόθηκε ευρύτατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως μέσα από τις εικόνες που δημιούργησαν και διακίνησαν οι αυτόπτες μάρτυρες (ή συμμετέχοντες) στη σύλληψη και τη θανάτωση του Λίβυου ηγέτη. H παρουσίαση επιχειρεί να αναλύσει το γεγονός συγκρίνοντάς το με ιστορικά παραδείγματα όπως το λιντσάρισμα των μαύρων στην Αμερική, τις αναμνηστικές φωτογραφίες των στρατιωτών και αξιωματικών της Βέρμαχτ, το λιντσάρισμα του νεκρού Μουσσολίνι και των Ιταλών φασιστών κ.α.
Ν. Bubaris, media walk

May 2016

Media walks: Technologies, stories and experiences of spatialization | Nikos Boubaris (cultural and media theory)

Friday 13/05/16

Tribute: on culture

Drawing on the work of Bernhard Siegert, Raymond Williams και Gunther Kress, the first part of the presentation explores ways in which walking and operational digital media produce synergically cultural techniques, practices and multimodalities. In the second part, this point is further elaborated through an analytical discussion of location-based storytelling and processes of emplacement-displacement that inform the experience of the user. Theoretical points will be illustrated through references to particular works of media walks.

What about old and new challenges of cultural policy?Myrsini Zorba (political sciences, cultural politics)

Friday 20/05/16

Tribute: on culture

Cultural policy has been questioned a lot, both in terms of the necessity of its existence and at the implementation level. However, not only survives on governmental schemes and also takes on new dimensions. Entangled in the maelstrom of cultural wars, reviled, defend or wraps but, mostly, faces challenges.

The artist´s work in contemporary art institutions: from rejection to mediation | Theano Dova (cultural mediation)

Friday 27/05/16

Tribute: on culture

Μάιος 2016

Media walks: τεχνολογίες, αφηγήσεις και εμπειρίες χωροποίησης | Νίκος Μπουμπάρης (πολιτισμική θεωρία και θεωρία των μέσων)

Παρασκευή 13/05/16

Αφιέρωμα: ζητήματα πολιτισμού

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης θα ανιχνεύσουμε πως οι επιτελεστικές λειτουργίες του περπατήματος και των ψηφιακών μέσων παράγουν συνεργατικά πολιτισμικές τεχνικές, πρακτικές  και πολυτροπικότητες (multimodalities), με αναφορές κυρίως στο έργο των Bernhard Siegert, Raymond Williams και Gunther Kress, αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης θα συζητήσουμε αναλυτικότερα τα παραπάνω με αναφορές σε συγκεκριμένα έργα media walks, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα χωρικής αφήγησης και σε διεργασίες εντοπισμού-εκτοπισμού στην εμπειρία χρήστη.

Ποιες οι παλιές και οι νέες προκλήσεις της πολιτικής του πολιτισμού; | Μυρσίνη Ζορμπά (πολιτικές επιστήμες, πολιτισμική πολιτική)

Παρασκευή 20/05/16

Αφιέρωμα: ζητήματα πολιτισμού

Η πολιτιστική πολιτική έχει αμφισβητηθεί πολύ, τόσο όσον αφορά την αναγκαιότητα της ύπαρξής της όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Ωστόσο, όχι μόνο επιβιώνει στα κυβερνητικά σχήματα αλλά και παίρνει νέες διαστάσεις. Βρίσκεται μπλεγμένη στη δίνη  πολιτιστικών  πολέμων, λοιδορείται, αμύνεται  ή αναδιπλώνεται αλλά, κυρίως, αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Η εργασία του καλλιτέχνη στα ιδρύματα σύγχρονης τέχνης: από την απόρριψη στη διαμεσολάβηση | Θεανώ Ντόβα (πολιτισμική διαμεσολάβηση)

Παρασκευή 27/05/16

Αφιέρωμα: ζητήματα πολιτισμού

Η «απόρριψη» των έργων τέχνης, η απαξίωση του καλλιτέχνη και η αποδοκιμασία της εργασίας του από το ευρύ κοινό είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη διευρυμένη έκθεση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας σε δημόσιους χώρους, κέντρα τέχνης και μουσεία. Η πρόσληψη της καλλιτεχνικής εργασίας στη σύγχρονη τέχνη είναι αμφιλεγόμενη, προκαλεί την αμηχανία και αρκετές φορές την αντίδραση του κοινού. Ποιος είναι επομένως ο ρόλος του ιδρύματος τέχνης ως προς την προβολή, αναγνώριση και πρόσληψη της εργασίας του καλλιτέχνη;

Προσεγγίζοντας το ζήτημα της εργασίας του καλλιτέχνη μέσα από το «διαμεσολαβητικό» ρόλο των ιδρυμάτων σύγχρονης τέχνης, τους στόχους και τα μέσα της πολιτιστικής πολιτικής που αναπτύσσεται στη Γαλλία και συμβάλλει στην προβολή του καλλιτέχνη ως φορέα εργασίας και του έργου τέχνης ως προϊόντος εργασίας.