Short term events, activities, tributes.
Μικρής διάρκειας events, δραστηριότητες, αφιερώματα.
ENG
A two day event for the relation between cinema and ethnography
Fridaty, 29/05 – Saturday, 30/05
Filming (in) the field | Athena Peglidou (Social Anthropology)
Student ethnographic films | K. Aivaliotis (social anthropologistm Ethnofest)
GR
Διήμερο event για τη σχέση κινηματογράφου και εθνογραφίας
Παρασκευή 29/05 – Σάββατο 30/05
Εργαστήριο Κινηματογραφώντας σ(το) πεδίο | Αθηνά Πεγκλίδου (κοινωνική ανθρωπολογία)
Η κάμερα όπως και η φωτογραφική μηχανή και τα μέσα ηχογράφησης χρησιμοποιούνται ως τρόποι μετατροπής της εμπειρίας της επιτόπιας έρευνας σε “ερευνητικά δεδομένα” και μετάδοσης της ανθρωπολογικής προσέγγισης μέσω των οποίων ο ανθρωπολόγος μπορεί να παρουσιάσει κοινωνικές πραγματικότητες στην πολυπλοκότητα τους, με μια αμεσότητα που δύσκολα επιτυγχάνεται με το γραπτό κείμενο. Η δημιουργία πολυμεσικών τρόπων επικοινωνίας της ανθρωπολογικής μεθοδολογίας και γνώσης φαίνεται όλο και περισσότερο να διαδίδεται ως πολυφωνική, εύκολα προσβάσιμη στους μη ειδικούς και χαμηλού κόστους. Αν η “συμμετοχική παρατήρηση” ήταν για τον ερευνητή η εμβληματική μέθοδος της κοινωνικής ανθρωπολογίας τότε μια “συμμετοχική κάμερα” μπορεί να είναι για τον ανθρωπολόγο/κινηματογραφιστή η δική του ιδανική εμπλοκή στο πεδίο. Μια κάμερα μικρή και ελαφριά που δεν στέκεται παθητική και απόμακρη στον τρίποδα, που πλησιάζει στη δράση για να την περιγράψει και δε δημιουργεί την ψευδαίσθηση της εγγύτητας μέσα από τον τηλεφακό έχει τις προϋποθέσεις να γίνει “συμμετοχική”.
Η κάμερα ωστόσο θα πρέπει όχι μόνο να γίνει “συμμετοχική” στο πεδίο αλλά και οι εικόνες που θα δημιουργήσει να είναι κατανοητές, ευανάγνωστες και ενδιαφέρουσες στους δυνητικούς θεατές. Με την κάμερα όμως στο χέρι, δεν είναι πλέον η κάμερα το “μέσο” αλλά το ίδιο το σώμα του κινηματογραφιστή που θα πρέπει να διαθέτει την ανοιχτότητα, την ετοιμότητα και την εγρήγορση ενός αποτελεσματικού εργαλείου. Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην κατανόηση και στην ανάλυση του τι σημαίνει θεωρητικά και πρακτικά “συμμετοχική κινηματογράφηση” και πιο συγκεκριμένα σε σωματικές ασκήσεις, στάσεις και κινήσεις για την πραγματοποίηση σταθερών πλάνων, μονοπλάνων και traveling σε συνδυασμό με μια εισαγωγή στην γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας (κάδρο, πλάνο, γωνία λήψης, φακοί, μοντάζ στη λήψη, αυτοσκηνοθεσία/σκηνοθεσία, προφιλμικότητα). Τέλος, θα συζητηθούν ζητήματα δεοντολογίας κατά την κινηματογράφηση στο πεδίο.
Φοιτητικές εθνογραφικές ταινίες | Κ. Αϊβαλιώτης (κοινωνικός ανθρωπολόγος, Ethnofest)
Η εμφάνιση των φοιτητικών εθνογραφικών ταινιών είναι μια σχετικά πρόσφατη αλλά πολύ σημαντική αλλαγή, όχι μόνο στο χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο το πεδίο των κοινωνικών επιστημών. Στα μεταπτυχιακά τμήματα της οπτικής ανθρωπολογίας -ή σε άλλα συγγενικά στο αντικείμενο προγράμματα- η διπλωματική εργασία που πρέπει οι φοιτητές να παραδώσουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους δεν είναι η «παραδοσιακή» εργασία σε μορφή γραπτού κειμένου, αλλά μια ταινία (συνήθως μικρού μήκους) για ένα θέμα το οποίο έχουν επιλέξει μόλις λίγους μήνες νωρίτερα. Σήμερα η ανθρωπολογία και οι κοινωνικές επιστήμες βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση της διαχείρισης και προβολής ενός (οπτικού) υλικού που πριν από χρόνια κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας. Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest) θα παρουσιάσει στο Τwixlab μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φοιτητικές ταινίες που προβλήθηκαν τα πέντε χρόνια παρουσίας του στην πολιτιστική πραγματικότητας της πόλης, ανοίγοντας έτσι ακόμα περισσότερο το διάλογο για τη θέση και το ρόλο της εικόνας στην ανθρωπολογική διαδικασία παραγωγής γνώσης. Στο πλαίσιο των προβολών θα πραγματοποιηθούν και ανοιχτές συζητήσεις για την αλλαγή που φέρνουν οι ταινίες αυτές αλλά και για το σύγχρονο ρόλο της οπτικής ανθρωπολογίας.
Ethnofest
Το πρώτο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Τα φεστιβαλικά του βήματα, όμως, ξεκίνησαν το 2008 ως ενότητα προβολών του καταξιωμένου Φεστιβάλ «Πλατφόρμα Βίντεο» με στόχο να συστήσει στο κοινό φοιτητικές εθνογραφικές ταινίες και ανοίξει έτσι έναν διάλογο γύρω από την θέση και προοπτική του φιλμικού αυτού «είδους» αλλά και του κλάδου της Ανθρωπολογίας και του χώρου που ονομάζουμε Οπτική Ανθρωπολογία.
Αυτόνομη πλέον διοργάνωση, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας διατηρεί την εκπαιδευτική του διάσταση, δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές, ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για να αναδείξουν τη δουλειά τους, αναζητώντας παράλληλα τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών, αλλά και τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου.
ENG
Meetings on the relationship between activism and artistic practices in public urban space | Pausanias Karathanassis (anthropology), Penelope Thomaidis (visual art, visual communication), MissInformation
GR
Κύκλος συναντήσεων για τις σχέσεις μεταξύ ακτιβισμού & καλλιτεχνικών πρακτικών στις παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο | Επιμέλεια: Παυσανίας Καραθανάσης (ανθρωπολογία), Πηνελόπη Θωμαΐδη (εικαστικά, οπτική επικοινωνία), MissInformation
Ο κύκλος αποτελείται από 5 συναντήσεις και περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις και πρακτικές εφαρμογές παρέμβασης στο αστικό πεδίο. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τη δική μας κατανόηση των διαφόρων μορφών παρέμβασης στο δημόσιο χώρο και να συζητήσουμε τις σχέσεις που αναπτύσσουν, τόσο με τον ίδιο τον αστικό χώρο όσο και με την κοινωνική και πολιτική διεκδίκηση.
Μέρες & ώρες συναντήσεων:
Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στις 20:00 | Twixt Lab
“Γκραφίτι, τέχνη του δρόμου και παρεμβάσεις στον αστικό δημόσιο χώρο”
Τρίτη 12 Μαϊου 2015 στις 17:00 | Κεραμεικός
Βόλτα & επαφή με το αστικό πεδίο της περιοχής του Κεραμεικού (εισαγωγή στο εργαστήριο)
Παρασκευή 15 Μαϊου 2015 στις 20:00 | Twixt Lab
Παρουσίαση μπροσούρας: “Οδηγός χρήσης για τη διεκδίκηση του Ανέφικτου”
Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στις 11:00 έως 17:00 | Twixt Lab
Εργαστήριο σχεδιασμού παρέμβασης
Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στις 16:00 | Κεραμεικός
Παρέμβαση στον Κεραμεικό
Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένες συναντήσεις, αν και το επιθυμητό είναι όσοι συμμετέχουν στο εργαστηριακό κομμάτι να έχουν παρακολουθήσει και το θεωρητικό.
Επιμέλεια: ομάδα Π-Ο-Π
Ο Παυσανίας Καραθανάσης είναι ανθρωπολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ασχολείται ερευνητικά και συγγραφικά με τη μελέτη του υλικού και οπτικού πολιτισμού και συγκεκριμένα με τους αστικούς πολιτισμούς, τον αστικό δημόσιο χώρο και τα κοινωνικά κινήματα. Έχει κάνει έρευνα στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Δημοσιευμένα κείμενά του μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η Πηνελόπη Θωμαΐδη είναι εικαστικός/ερευνήτρια και σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας. Σπούδασε εικαστικά (Σχολή Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών – Universidad Complutense, Μαδρίτη) και ειδικεύτηκε στην Καλλιτεχνική Παραγωγή & Ερεύνα (ΜA, Σχολή Καλών Τεχνών – Universidad de Barcelona). Έχει συνεργαστεί με συλλογικότες όπως η Enmedio και LaConga εστιάζοντας στην παραγωγή και έρευνα στις τομές καλλιτεχνικών πρακτικών και της κοινωνικής δράσης κατά την περίοδο του πολιτισμικού καπιταλισμού. Εργάζεται στον τομέα σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας. www.pineloth.net
Η MissInformation γεννήθηκε στην επικράτεια του Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης, και έκτοτε σπάει το κεφάλι της προσπαθώντας να δραπετεύσει. Στα λίγα χρόνια της ύπαρξής της εκδόθηκε σε ευαγείς οίκους, εγκαταστάθηκε σε δημόσιους χώρους θέλοντας να ανα/απο/μετα/αντι/κατα/(σ)τρέψει την κανονικότητά τους, έφαγε τα σωθικά της σε συλλογικές τελετές ανθρωποφαγίας, και περιμένει υπομονετικά να δει άσπρη μέρα (πράγμα δύσκολο καθώς κυκλοφορεί κυρίως νύχτα…)
ENG
Party for TWIXTlab’s first year of operation.
21 / 06.19: 00
In the framework of the European Music Festival. Live music and improvisation at the pedestrian street where TWIXTlab is based (Empedokleous 19).
GR
Party για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του TWIXTlab
21 / 06.19: 00
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Ζωντανή μουσική και αυτοσχεδιασμός στον πεζόδρομο της Εμπεδοκλέους (έξω από το TWIXTlab).