Χρήστος Πολυμενάκος

Ο Χρήστος Πολυμενάκος (Η.Π.Α., 1975) είναι δημιουργός, ερευνητής, περφόρμερ και εκπαιδευτής, δημιουργός της μεθοδολογίας body/word Performance Writing. Είναι ο μοναδικός Έλληνας κάτοχος μεταπτυχιακού MA in Performance Writing (Merit) από το ιστορικό  Dartington College of Arts, όπου σπούδασε με υποτροφία από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Χρήστος εφαρμόζει και εξελίσσει τη μεθοδολογία του body/word Performance Writing από το 2010. Οι εφαρμογές αφορούν σε δημιουργικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά εγχειρήματα στα πεδία της διαθεματικής και πολυτροπικής δραματουργίας, της κριτικής ανάλυσης και δημιουργικής ανατροφοδότησης για άτομα και κοινότητες ηλικίας 10-89, με διαφορετικές καταβολές και ικανότητες.

Δραστηριότητες τέτοιες έχουν φιλοξενηθεί από Κρατικά και Ιδιωτικά ιδρύματα, οργανισμούς και ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και διαδικτυακά στην Ευρώπη,την Αφρική και την Ασία.

Εργάστηκε ως υπεύθυνος της ενότητας του σύγχρονου χορού στο πολιτιστικό περιοδικό highlights. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού, ως   υπεύθυνος για την έρευνα της χαρτογράφησης των ελληνικών ομάδων χορού και ως μέλος της επιτροπής επιχορηγήσεων κλασικού και σύγχρονου χορού.

Ο Χρήστος έχει εργαστεί εκτεταμένα σε διαφορετικά πεδία και ρόλους σε ερευνητικά, δημιουργικά και εκπαιδευτικά εγχειρήματα στις παραστατικές τέχνες: καλλιτεχνικός διευθυντής, δημιουργός, μέντορας, δραματουργός, εκπαιδευτής, περφόρμερ, δημοσιογράφος, υπεύθυνος παραγωγής και επικοινωνίας. Αυτή η πολυσυλλεκτική διαδρομή του έχει προσφέρει μια πιο σφαιρική κατανόηση όσων σχετίζονται με τις τέχνες από διαφορετικές θέσεις. Λειτούργησε επίσης εξαιρετικά ως εξάσκηση στο γεφύρωμα τεχνών και κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, πρόσφερε αυτή η διαδρομή τη δυνατότητα για πολύ ανταποδοτικές συνεργασίες με άτομα από διαφορετικές καταβολές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Αυτή την περίοδο ως Onassis AiR Fellow, εκπονεί θεωρητική και καλλιτεχνική έρευνα με τίτλο CoJAM1312: Σωματικότητες και Δραματουργίες ως εργαλεία δημιουργίας υβριδικού έργου με τη μεθοδολογία body/word Performance Writing. Στο πλαίσιο της παρουσίασε στο Διεθνές Συνέδριο για την καλλιτεχνική έρευνα και τη δραματουργία CARPA 8 στο University Arts of Helsinki, εργαστήριο και εισήγηση με τίτλο: body/word Performance Writing as a communal dramaturgical practice for artistic research promoting a collectively more desirable being (To body/word Performance Writing ως κοινοτική δραματουγρική πρακτική για την καλλιτεχνική έρευνα που προωθεί τη συλλογικά επιθυμητή διαβίωση).

Τον Ιανουάριο του 2024 ολοκληρώνει ως κεντρικός ερευνητής, διεπιστημονική έρευνα με θέμα τις δυνατότητες επαύξησης της προσβασιμότητας στο σύγχρονο χορό για διαφορετικές σωματικότητες, τόπους και κοινότητες μέσα από τη μεθοδολογία πολυμεσικής δημιουργικής γραφής του body/word Performance Writing και τίτλο “Scoring Corporealities / Αποτυπώνοντας Σωματικότητες” με τη συνεργασία συνολικά 27 Ελλήνων καλλιτεχνών και επιστημόνων. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, τη Στέγη Χορού Λευκωσίας, το TWIXTlab και το Athens Flux Laboratory.