Θάλεια Δήτσα

Η Θάλεια Δήτσα εργάζεται ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος και  performer.  Ολοκληρώνοντας αρχικά σπουδές Φυσικής, στράφηκε στον χορό. Σπούδασε χορογραφία στο Dartington College of Arts, αποφοιτώντας με έπαινο. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην χορογραφία (ΜΑ Choreography). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και την Πολιτική Επιστήμη (ΕΚΠΑ).

Ως performer συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού 14ημέρα της  Μαρίας Αγγέλου (2001-2009, δημιουργία 7 παραγωγών, στις οποίες εργάστηκε άτυπα και ως βοηθός χορογράφου). Συμμετοχή σε πλατφόρμες χορού, φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, παραγωγές επιχορηγούμενες από τη ΓΓΝΓ και το ΥΠΠΟ ( ενδεικτικά Φεστιβάλ  χορού Σ.Ε.Χ. 2008, 1st balcan performance art market, Θεσσαλονίκη 2006, 2η πλατφόρμα σύγχρονου χορού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2006).

Έχει επίσης συνεργαστεί με τη χορογράφο και εικαστικό Αιμιλία Μπουρίτη (συμμετοχή σε 3 έργα, φεστιβάλ Σ.Ε.Χ 2009, Φεστιβάλ Αισχύλεια Ελευσίνας 2012, θέατρο Χυτήριο 2013 κ.α.), με την Αφροδίτη Βερβενιώτη. Έχει επίσης μαθητεύσει και συνεργαστεί σε δημιουργίες της Γιαπωνέζας Χορογράφου Sumako Koseki , (εμβληματικής καλλιτέχνιδας του χορού Butoh), ως performer, παραγωγός , και βοηθός χορογράφου.

To Butoh αποτελεί βασική επιρροή και έμπνευση στην καλλιτεχνική της έρευνα, όπως και οι  πρακτικές ενσωμάτωσης (somatic practices). Εκπαιδεύεται στο Body-Mind Centering ©, και σε άλλες προσεγγίσεις που μελετά σταθερά για πολλά χρόνια μαζί με την εφαρμογή τους στον χορό και την  performance.

Το 2018, σχημάτισε την καλλιτεχνική ομάδα Ma-embodied performance lab, για την έρευνα των σωματικών πρακτικών στην performance). Με την ομάδα  Ma επιδιώκει τη συνεργασία με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των παραστατικών και  εικαστικών τεχνών. Με τη Ma έχει παρουσιάσει 3 χορευτικά έργα και μία ταινία χορού: A personal story (festival IPFF 2018, Kinitiras Performing Arts Center, Αθήνα), Song of Myself, θέατρο Tempus Verum (φεστιβάλ Adapt19), Αθήνα και  Dansarte art space, Πάτρα, 2019, Song of Myself, v.2 (ταινία χορού, σε παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου, 2021), φεστιβάλ Τεχνη Καθ’οδόν, (Φιναλίστ στο Inspired Dance Festival Australia 2023), Sisyphos Walk, 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού Athens Video Dance Project, Promenade,2023.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε 10 θεατρικές  παραστάσεις. Διδάσκει σε στούντιο χορού, φεστιβάλ, και εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες από το 2006. Τη χρονιά 2020-2021 δίδαξε  κίνηση και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, Νότος, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από τον Ιούλιο του 2023 είναι ερευνητική σύμβουλος στο  ερευνητικό πρόγραμμα Scoring Corporealities με την μέθοδο body/word Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου (με την υποστήριξη φορέων όπως το Flux Laboratory Athens, Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Κινητήρα, Στέγη χορού Λευκωσίας και TwixtLab), για την διευρυμένη διάνοιξη του χορού και των λεκτικών και πολυμεσικών αφηγήσεων του σε διαφορετικά σωματικά, τοπικά και κοινοτικά περιβάλλοντα.   

fb Motion Vital, fb Σώμα Τοπίο/ Body Landscape fb  Ma – embodied performance lab