Ηλιάνα Φύλλα

 

Η Ηλιάνα Φύλλα (Ελλάδα, 1983) είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Paris Nanterre, με εξειδίκευση στον σύγχρονο χορό και πτυχιούχος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στον τομέα της έρευνας, της δημιουργίας και της επικοινωνίας στους χώρους της τέχνης και του πολιτισμού.

Η Ηλιάνα απασχολείται από το 2000 στον τομέα της πολιτιστικής επικοινωνίας και της καλλιτεχνικής συμβουλευτικής-καθοδήγησης και επιμέλειας για διάφορους φορείς όπως καλλιτεχνικές ομάδες, πολιτιστικά ιδρύματα, δημοσιογραφικά μέσα ή ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την καλλιτεχνική προώθηση και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό σε συνεργασία με το φεστιβάλ χορού Les Hivernales στην Αβινιόν της Γαλλίας. Έχει δουλέψει σαν υπεύθυνη πολιτιστικών χορηγιών, υπεύθυνη επικοινωνίας και διοργανώσει εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων σε εμβληματικούς χώρους της Τέχνης όπως, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, το μουσείο του Λούβρου, το Grand Palais, ή το Palais de Tokyo στο Παρίσι αλλά και σε χώρους μικρότερης θεσμικής εμβέλειας με την ίδια αφοσίωση και χαρά. Άρθρα, κριτικές, συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά καλλιτεχνικά περιοδικά (στην Ελλάδα : περιοδικό highlights, ozon magazine international, dancepress.gr), σε βιβλία και καλλιτεχνικά προγράμματα (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) στην Ελλάδα και στη Γαλλία.  

Στο βιογραφικό της φέρει αριθμό καλλιτεχνικών δράσεων στο χώρο της χορογραφίας και της περφόρμανς, και ευρύτερα της σύγχρονης γραφής σαν ερμηνεύτρια ή (συν)δημιουργός. Έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με την δημιουργία στον ερασιτεχνικό χώρο και αγαπά να μεταδίδει αυτή την καλλιτεχνική έκφραση και ορμή σε κάθε ενήλικα και κάθε παιδί. Με απόλυτη επίγνωση της σημαντικότητας της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων στις τέχνες και στις γραφές έχει συμμετάσχει σε πολιτιστικές εκπαιδευτικές δράσεις σαν ομιλήτρια ή σαν εμψυχώτρια-παιδαγωγός. Στιγμιότυπο από σχετικό project της με παιδιά με Τρισωμία από το Αζερμπαιτζάν έχει παρουσιαστεί στο σπίτι της Unesco στο Παρίσι ενώ το περσινό καλοκαίρι σχεδίασε εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια του Προγράμματος « Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός » με την ομάδα Άνασσα.

Τόσο στη διδακτορική της διατριβή όσο και μέσα από επιμελητικές και δημιουργικές δράσεις ασχολείται με το θέμα της Μνήμης και των Αφηγήσεων με κύριους άξονες τους τόπους, τις σωματικότητες και τις κοινότητες, μέσα από το πρίσμα των επιτελεστικών γραφών. Η καταγραφή, η διατήρηση, η δυναμική επεξεργασία και διαχείριση αρχειακού υλικού και η μεταφορά του στο μέλλον αποτελούν βασικά θέματα της ερευνητικής και δημιουργικής της δραστηριότητας. Ως επιμέρους απτά παραδείγματα σημειώνουμε, τo 2021 στο πλαίσιο της Μπιενάλε Αθηνών, μια performative συνάντηση-συζήτηση γύρω από την ανάδειξη της μνήμης των αστικών χώρων μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός και από τον Ιούλιο του 2023 το ερευνητικό πρόγραμμα Scoring Corporealities με την μέθοδο body/word Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου (με την υποστήριξη φορέων όπως το Flux Laboratory Athens, Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Κινητήρα, Στέγη χορού Λευκωσίας και TwixtLab), για την διευρυμένη διάνοιξη του χορού και των λεκτικών και πολυμεσικών αφηγήσεων του σε διαφορετικά σωματικά, τοπικά και κοινοτικά περιβάλλοντα.   

www.linkedin.com/in/iliana-fylla-96b79343/