Artists, scientists, theorists of various fields organize long term workshops/seminars on various themes which in general share twixt’s concerns. The goal is to explore interrelations between contemporary art according to social status and to urge collective projects among individuals or groups.
Κύκλοι μακράς διαρκείας σεμιναρίων και workshops προτείνονται από προσκεκλημένους εικαστικούς, μουσικούς, φωτογράφους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης, ανθρωπολόγους κ.α. Ο στόχος είναι να διερευνηθούν συσχετισμοί μεταξύ σύγχρονων μορφών τέχνης σε συνάρτηση με το κοινωνικό γίγνεσθαι και να προωθηθούν συνεργασίες μεταξύ ατόμων ή ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα.
ENG
Sound Circles | Dana Papachristou (musician/musicologist), Georgios Samantas (anthropologist)
Every Thursday, 19-22:00
GR
Κύκλοι ήχου | Ν.Παπαχρήστου (μουσικός/μουσικολόγος) Γ.Σαμαντάς (ανθρωπολόγος):
Κάθε Πέμπτη, 19-22:00
Μεταξύ ήχου και ακούσματος Ο κύκλος σεμιναρίων επικεντρώνεται στη θεωρία και στις πρακτικές που σχετίζονται με τον ήχο. Μέσω της παρουσίασης οπτικο-ακουστικού υλικού (ντοκυμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας, μουσικά έργα, sound-art), της συζήτησης πάνω σε σχετικές θεωρητικές προσεγγίσεις και την πρακτική εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας ήχου και σύνθεσης επιδιώκουμε μια πρώτη επαφή με τον ήχο σαν αντικείμενο μελέτης και τις ενδεχόμενες χρήσεις του σε καλλιτεχνικές εφαρμογές. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα στοχεύσουν στη σύνθεση ενός ή και περισσότερων συλλογικών έργων που θα συνδυάζουν τις ηχητικές σπουδές και την κοινωνική έρευνα μέσω του ήχου.
ENG
TEENlab | Sofia Grigoriadou (artist, TWIXTlab)
Saturdays, 13-16:00
GR
TEENlab | Σοφία Γρηγοριάδου (εικαστικός, TWIXTlab)
Σάββατα, 13-16:00
Συμμετοχικό πειραματικό εργαστήριο με ζητούμενο η σύγχρονη τέχνη να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής και έκφρασης των εφήβων. Προτεινόμενες θεματικές: η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και βίντεο, το stencil, η τέχνη του ήχου, το σχολικό εγχειρίδιο, η τέχνη στο διαδίκτυο. Θα παρουσιασθούν, επίσης, οι δυνατότητες για καλλιτεχνικές σπουδές μετά το λύκειο, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε χώρους που σχετίζονται με την τέχνη.
Πραγματοποιήθηκαν τα εξής εργαστήρια:
- Ένδυση (στον χώρο του TWIXTlab)
- Stencil (στο 17ο γυμνάσιο/λύκειο Αθηνών), σε συνεργασία με τη Φανή Μπήτου
ENG
«All the world’s a stage» (Shakespeare, As You Like It) | D. Sarafeidou (Actress)
Sundays, 17:30 – 20:30
GR
«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή» (Σαίξπηρ, Όπως αγαπάτε) | Δ. Σαραφείδου (ηθοποιός)
Κυριακή 17:30 – 20:30
Ο κύκλος 6 τρίωρων συναντήσεων προσέγγισης της θεατρικής τέχνης απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του ηθοποιού. Οι συναντήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με παρουσίαση της δουλειάς, ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας που θα δημιουργηθεί.
Πώς αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως εργαλείο τέχνης;
Πώς «σκηνοθετώ» τον εαυτό μου με ειλικρίνεια;
Πώς λειτουργώ ως σκηνική / καθημερινή παρουσία;
Πώς αλληλεπιδρώ με τον άλλο;
Πώς συσχετίζονται οι ρόλοι της ζωής με τους ρόλους επί σκηνής;
Η προσέγγιση στηρίζεται σε ασκήσεις σώματος και φωνής που περιλαμβάνουν τεχνικές contact improvisation, αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου και απεύθυνσης λόγου, με τη χρήση θεατρικών και όχι μόνο κειμένων.
ENG
The ‘active self’ | P. Petsini (Theorist of Photography / Photographer)
GR
Ο «ενεργός εαυτός» | Π. Πετσίνη (Θεωρητικός φωτογραφίας/φωτογράφος)
Η αυτοβιογραφική μνήμη, υποδεικνύει η θεωρητική έρευνα δεν είναι απαραίτητα ακριβής.Η μνήμη μπορεί να είναι σχεδόν ακριβής, εν μέρει ακριβής ή ακόμα και εντελώς ψευδής, ωστόσο, είναι πάντα ατελής και αποσπασματική. Οι αυτοβιογραφικές μνήμες δεν είναι παρά σύνθετες διανοητικές αναπαραστάσεις, οι οποίες οφείλουν να αντανακλούν όσο το δυνατόν ακριβέστερα την πραγματική εμπειρία και να συμμορφώνονται με την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Η γνώση και η μνήμη, έτσι, πρέπει να επιβεβαιώνουν και να υποστηρίζουν το πως θέλουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι ενισχύουν επιλεκτικά τις αναμνήσεις που ευνοούν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να δουν τον εαυτό τους, και στρεβλώνουν ή αναστέλλουν τις αναμνήσεις που υπονομεύουν ή αμφισβητούν την επιθυμητή εικόνα τους. Ο συγκροτημένος εαυτός είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας να ενσωματώσουμε την πραγματικότητα που θυμόμαστε σ’ αυτό που πιστεύουμε πως είμαστε. Αυτή η λειτουργία των ενεργών προσωπικών στόχων και των συναφών αυτο-εικόνων περιγράφεται ως ´ενεργός εαυτός’. Το σεμινάριο εστιάζει στην έννοια του ενεργού εαυτού επιχειρώντας να την ερευνήσει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μέσω της φωτογραφίας. Οι πρώτες συναντήσεις είναι εισαγωγικές υπό τη μορφή διαλέξεων, ακολουθεί πρόταση για επεξεργασία φωτογραφικών projects εκ μέρους των συμμετεχόντων, καθώς και εξέλιξη, συζήτηση και τεκμηρίωσή τους στις επόμενες συναντήσεις.info: Κάθε Τετάρτη, 7:00-10:00 μμ, 1/4, 8/4, 29/4, 6/5, 13/5, 20/5, 27/5 Η Πηνελόπη Πετσίνη σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία (University of London, Goldsmiths College και University of Derby) με υποτροφία του I.K.Y. Είναι διδάκτωρ των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, τόσο ως προς τη θεωρία όσο και ως προς την πρακτική, εστιάζουν στη φωτογραφία και τη σχέση της με την ατομική και συλλογική μνήμη, την ιστορία και την πολιτική. Διδάσκει θεωρία φωτογραφίας από το 2004 (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας / Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών).