Εργαστήριο θεάτρου «Θέατρο και Πολιτική» (long term)

Nέος κύκλος του εργαστηρίου προσέγγισης της θεατρικής τέχνης με την Δέσποινα Σαραφείδου

«Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει εδώ. Το σημαντικό για μας γίνεται εδώ, εξαρτάται από εμάς και εμείς θα το πράξουμε».*

Κάθε πράξη είναι ανάληψη μιας ευθύνης – στη ζωή και στο θέατρο η δράση είναι κίνηση και σύγκρουση, ένωση και σχέση, ένα συλλειτουργείν και συμπράττειν στον δημόσιο χώρο. Η αρχαιοελληνική τραγωδία, προϊόν και αντανάκλαση της αθηναϊκής δημοκρατίας στην ακμή της, γεννιέται τη στιγμή που αρχίζει κανείς να κοιτά τον μύθο με τα μάτια του πολίτη (Walter Nestle). Οι πολίτες, τα φύσει πολιτικά ζώα του Αριστοτέλη, συνδέουν τους όρους της προσωπικής τους εκπλήρωσης με το κοινωνείν, οδηγούμενοι στην αυτοθέσμιση και αυτονομία της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας.

Στη Λυσιστράτη, οι γυναίκες, εν μέσω ενός παράλογου και ατελέσφορου πολέμου, επαναστατούν και παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους ώστε να επιστρέψει η πολυπόθητη ειρήνη. Αντιστικτικά στο Τάβλι οι δύο ήρωες στήνουν και ξεστήνουν διαρκώς την κομπίνα της ζωής τους, ένα όνειρο ζωής που προσπαθεί, με τον μαξιμαλισμό και την υπερβολή του, να εξισορροπήσει τη μίζερη καθημερινότητά τους.

Με αφετηρία τα κείμενα του Αριστοφάνη και του Κεχαΐδη επιχειρούμε μια βουτιά στην εξέγερση και την αμφισβήτηση, στη χειραφέτηση και την απελευθέρωση του εαυτού, στην παρόρμηση και την ελαφρότητα, στον ερωτισμό, τον αυτοσαρκασμό και το καθαρτήριο γέλιο, αναζητώντας τις διαδικασίες με τις οποίες το εγώ μετασχηματίζεται σε εμείς, τους τρόπους με τους οποίους η ατομική έκφραση και η συλλογική προσπάθεια γίνονται κοινή δημιουργία στο παρόν.

* Κ. Καστοριάδης, Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα.

«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή»*

Κύκλοι συναντήσεων προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Απευθύνονται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, performers, αλλά και σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να γνωρίσουν τη λειτουργία του ηθοποιού. Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται με παρουσίαση δουλειάς της ομάδας.

Πώς αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως εργαλείο τέχνης;
Πώς «σκηνοθετώ» τον εαυτό μου με ειλικρίνεια;
Πώς λειτουργώ ως σκηνική / καθημερινή παρουσία;
Πώς αλληλεπιδρώ με τον άλλο μέσα σε μια δυναμική ομάδας; Πώς συσχετίζονται οι ρόλοι της ζωής με τους ρόλους επί σκηνής;

Μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού στοχεύουμε στην κατανόηση του εαυτού και του άλλου, στην επαφή με τον χώρο και τη διερεύνηση των ορίων, στην αναμέτρηση με την έκθεση και στην καλλιέργεια της εγρήγορσης και της εμπιστοσύνης.

Η προσέγγιση της υποκριτικής εμπλουτίζεται με ασκήσεις σώματος και φωνής που περιλαμβάνουν τεχνικές contact improvisation, αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου και απεύθυνσης λόγου, με τη χρήση θεατρικών και όχι μόνο, κειμένων.

* Σαίξπηρ, Όπως αγαπάτε


Πρόγραμμα:

[Α΄ περίοδος]

6, 13, 20, 27 / 11 / 2018

4, 11, 18 / 12 / 2018

8, 15, 22, 29 / 1 / 2019

5, 12, 19, 26 / 2 / 2019

[Β΄ περίοδος]

5, 12, 19, 26 / 3 / 2019

2, 9, 16 / 4 / 2019

7, 14, 21, 28 / 5 / 2019

4, 11, 18, 25 / 6 / 2019

Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τρίτη, 19.00-22.00

Κόστος συμμετοχής για κάθε περίοδο:15 συναντήσεις 160€ ή 130€ με αγορά της κάρτας του TWIXTlab (20€). Drop in: 12€