Artnet 2015-16

Artists, scientists, theorists of various fields organize long term workshops/seminars on various themes  which in general share twixt’s concerns. The goal is to explore interrelations between contemporary art according to social status and to urge collective projects among individuals or groups.

Κύκλοι μακράς διαρκείας σεμιναρίων και workshops προτείνονται από προσκεκλημένους εικαστικούς, μουσικούς, φωτογράφους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης, ανθρωπολόγους κ.α.  Ο στόχος είναι να διερευνηθούν συσχετισμοί μεταξύ σύγχρονων μορφών τέχνης σε συνάρτηση με το κοινωνικό γίγνεσθαι και να προωθηθούν συνεργασίες μεταξύ ατόμων ή ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα.

P. Petsini

ENG

Topographies of Memory: Representations, Narratives, Interpretations | P. Petsini (photography)

Mondays19:00-22:00

 

GR

Tοπογραφίες της Μνήμης: Αναπαραστάσεις, Αφηγήσεις, Ερμηνείες | Π. Πετσίνη (φωτογραφία)

Δευτέρα 19:00-22:00

Η έκρηξη ενδιαφέροντος για το ‘τραυματικό παρελθόν’ τις τελευταίες δεκαετίες, επανέφερε στη συζήτηση τη σχέση ιστορίας και μνήμης δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πλαίσιο αλλά και στην χωρική εγγραφή της μνήμης. Η μνήμη συνδέεται με τόπους ενώ η ιστορία με γεγονότα, γράφει ο Πιερ Νορά. Οι μνημονικοί τόποι δημιουργούνται από ένα παιχνίδι της μνήμης και της ιστορίας, μια αλληλεπίδραση των δύο παραγόντων που οδηγεί στον αμοιβαίο καθορισμό τους. Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου παρουσιάζονται έργα της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής φωτογραφίας που πραγματεύονται το ζήτημα της ιστορικής μνήμης αλλά και την αμφίσημη συμβίωσή της με τη λήθη. Είτε καταγράφοντας τόπους όπου έλαβαν χώρα δραματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, είτε εστιάζοντας στα πρόσωπα και ενσωματώνοντας προσωπικές αφηγήσεις, τα έργα αυτά επιστρατεύουν την έννοια της μνήμης, όχι μόνο ως ένα μέσο σύνδεσής μας με το παρελθόν αλλά και ως ένα μέσο αναπαράστασης που σχετίζεται και διαμορφώνει το παρόν και τον εαυτό μας. Το δεύτερο μέρος αφορά την παραγωγή έργου από τους συμμετέχοντες. Η εξέλιξη και ο σχολιασμός θα γίνουν σε συνεργασία με τις ανθρωπολόγους Ελεάνα Γιαλούρη και Ελπίδα Ρίκου.

Πρόγραμμα συναντήσεων:

Ιστορική μνήμη, τέχνη και ντοκουμέντο (2/11/2015)

Συλλογική και ατομική μνήμη (9/11/2015)

Memory Lab Ι: Το Βερολίνο ως πόλη-μνημείο (16/11/2015)

Memory Lab ΙΙ: Το παράδειγμα της Αθήνας (23/11/2015)

Παραγωγή έργου (παρουσίαση, συζήτηση, ανάλυση, εξέλιξη, τεκμηρίωση) (11/1/2016 / 18/1/2016 / 25/1/2016 / 1/2/2016)

Παρουσίαση (15/2/2016)

Α walker´s guide to soundart. Photos: Sofia Grigoriadou

ENG

Α walker´s guide to soundart | S. Grigoriadou (art, anthropology), D. Papachristou (music, musicology), G. Samantas (anthropology)

Wednesdays 19:00-22:00

 

GR

Α walker´s guide to soundart | Σ. Γρηγοριάδου (τέχνη, ανθρωπολογία), Ν. Παπαχρήστου (μουσική, μουσικολογία), Γ. Σαμαντάς (ανθρωπολογία)

Τετάρτη 19:00-22:00

Τα τελευταία χρόνια καλλιτεχνικές πρακτικές και λόγοι περί τέχνης με αντικείμενο το δημόσιο χώρο, το περπάτημα και τον ήχο φαίνεται να πυκνώνουν. Πρόκειται για πεδία ενδιαφέροντος που, ενώ έχουν απασχολήσει έντονα την τέχνη ήδη από τη δεκαετία του 60 (σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ πριν από αυτή), διαρκώς εμπλουτίζονται, μεταλλάσσονται και επικαιροποιούνται. Το εργαστήριο εστιάζει στο περπάτημα, τον ήχο και τους διάφορους συνδυασμούς τους από καλλιτεχνική και ανθρωπολογική άποψη ενώ παράλληλα εξετάζει κοινωνικές, πολιτικές και άλλες προεκτάσεις τους στις μέρες μας και στο παρελθόν. Ο χαρακτήρας του είναι τόσο θεωρητικός όσο και πρακτικός: θα περιηγηθούμε στα θέματα που θα μας απασχολήσουν μέσα από ηχητικό και εποπτικό υλικό (προβολή ταινιών και βίντεο), βιβλιογραφία, παρουσιάσεις από ειδικούς καλεσμένους και συζητήσεις, αλλά, κυρίως, μέσα από την ίδια την πρακτική του περπατήματος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στην ηχογράφηση, την επεξεργασία ήχου και την ηχητική χαρτογράφηση. Το αποτέλεσμα του workshop θα είναι (ηχητικοί) περίπατοι που θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν οι συμμετέχοντες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και με τα μέσα που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Πρόγραμμα συναντήσεων:

Ενότητα Ι : Περπατώντας (04,11 & 18/11)

Σε αυτήν την ενότητα θα ασχοληθούμε με το περπάτημα ως καλλιτεχνική πρακτική, ενώ θα το εξετάσουμε από εθνογραφική, φιλοσοφική και ιστορική σκοπιά μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα θίξουμε κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του, συζητώντας παράλληλα για τις πολιτικές του δημόσιου χώρου. Τέλος, θα περπατήσουμε λαμβάνοντας υπόψη όσα θα συζητηθούν στην ενότητα και θα προβληματισθούμε επάνω στην (καλλιτεχνική) πρακτική του περπατήματος.

Ενότητα ΙΙ : Ακούγοντας (25/11, 02 & 09/12)

Η Ακουστική Οικολογία και το Ηχοτοπίο είναι οι κεντρικές έννοιες που θα μας απασχολήσουν σε αυτή την ενότητα. Αφενός θα σκιαγραφήσουμε τα όρια ανάμεσα στη μουσική και την τέχνη του ήχου, την τεκμηρίωση και την (ανα)σύνθεση του ηχοτοπίου, στο πλαίσιο της ανθρωπολογίας και της τέχνης. Αφετέρου θα εξασκηθούμε στην ακρόαση, ενώ θα κατασκευάσουμε μικρόφωνα και θα τα χρησιμοποιήσουμε για ηχογραφήσεις πεδίου.

Ενότητα ΙΙΙ : Ακούγοντας και περπατώντας (16 & 23/12, 13/01)

Σε αυτήν την ενότητα θα συνδυάσουμε τον ήχο με το περπάτημα. Θα μας απασχολήσουν ηχητικοί περίπατοι και χάρτες, ξεκινώντας από την ακουστική οικολογία και φτάνοντας σε σύγχρονα παραδείγματα. Καθώς το περπάτημα είναι μια σύνθετη διαδικασία, θα εξετάσουμε τον πολυαισθητηριακό του χαρακτήρα. Θα παρουσιάσουμε καλλιτέχνες που έχουν παράξει listening walks και soundwalks, ενώ θα περπατήσουμε στο πεδίο (ακουστικός περίπατος στο Παγκράτι).

Ενότητα ΙV: Περπατώντας σε μια επαυξημένη πόλη (20 & 27/01, 03/02)

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας θα μελετήσουμε πώς η ακουσματική εμπειρία και η τεχνολογία μεσολαβούν στο βίωμα και στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την αισθητηριακή επαύξηση στη σχέση μας με την πόλη. Από το walkman μέχρι το GPS, θα προσεγγίσουμε θεωρητικά και ιστορικά την καλλιτεχνική δημιουργία της “επαυξημένης πραγματικότητας”. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το λογισμικό noTours θα δημιουργήσουμε γεωεντοπισμένα audiowalk(s) στο Παγκράτι.

Ενότητα V: Ολοκλήρωση και παρουσίαση projects (10&17/02)

Οι δύο τελευταίες συναντήσεις είναι αφιερωμένες στην ολοκλήρωση των projects, τα οποία θα σχεδιάζουμε, θα συζητάμε και θα εξελίσσουμε σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

"All the world's a scene", photos: Dimitris Gerakitis

ENG

«All the world’s a scene» | D. Sarafeidou (actress)

Thursday 19:00-22:00

 

GR

«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή» | Δ. Σαραφείδου (ηθοποιός)

Πέμπτη 19:00-22:00

Ο κύκλος 12 τρίωρων συναντήσεων προσέγγισης της θεατρικής τέχνης απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του ηθοποιού. Οι συναντήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με παρουσίαση της δουλειάς, ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας που θα δημιουργηθεί.

Πώς αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως εργαλείο τέχνης;

Πώς «σκηνοθετώ» τον εαυτό μου με ειλικρίνεια;

Πώς λειτουργώ ως σκηνική / καθημερινή παρουσία;

Πώς αλληλεπιδρώ με τον άλλο;

Πώς συσχετίζονται οι ρόλοι της ζωής με τους ρόλους επί σκηνής;

 Η προσέγγιση στηρίζεται σε ασκήσεις σώματος και φωνής που περιλαμβάνουν τεχνικές  contact improvisation, αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου και απεύθυνσης λόγου, με τη χρήση θεατρικών και όχι μόνο κειμένων.

Πρόγραμμα συναντήσεων:

19/11/2015, 26/11/2015

3/12/2015, 10/12/2015, 17/12/2015

7/1/2016, 14/1/2016, 21/1/2016, 28/1/2016

4/2/2016, 11/2/2016, 18/2/2016

Γενεαλογίες του καλλιτεχνικού ακτιβισμού με τον Κωστή Σταφυλάκη

ENG

Genealogies of art activism | Κostis Stafylakis (art, political sciences)

Fridays, 17.00-20.00

 

GR

Γενεαλογίες του καλλιτεχνικού ακτιβισμούΚωστής Σταφυλάκης (τέχνη, πολιτικές επιστήμες)

Παρασκευή, 17.00-20.00

Με ποιους όρους μπορούμε να μιλήσουμε για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό; Πώς μπορούμε να τον προσεγγίσουμε από ιστορική σκοπιά; Ποιες καλλιτεχνικές πρακτικές διεκδικούν σήμερα αυτόν τον όρο και ποια η σχέση τους με το «πολιτικό»; Τα ερωτήματα αυτά θα αποτελέσουν άξονες μελέτης ενός φαινομένου που δεν ανάγεται ούτε σε μια εκδοχή της «κοινωνικά δεσμευμένης τέχνης» ούτε σε μια παραλλαγή της κινηματικής διεκδίκησης. Τα tactical media, τα δίκτυα ακτιβισμού στην εποχή των νέων μέσων, η τέχνη της υπερταύτισης και της υπονομευτικής κατάφασης, οι νεοκαταστασιακές μορφές αντίστασης θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός εργαστηρίου μελέτης παραδειγμάτων και κειμένων. Το εργαστήριο θα μελετήσει τον κόμβο ανάμεσα στην τέχνη, τα κοινωνικά κινήματα, τα μονοπάτια της πολιτικής θεωρίας.

Πρόγραμμα:

Απρίλιος: 08, 15, 22

Μάιος: 13

ENG
 
Ζωγραφική | Εlpida Rikou (anthropology, visual arts), Sofia Grigoriadou (visual arts, anthropology) 
 
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday: 10:00- 13:00
 
 
GR
 
Ζωγραφική | Ελπίδα Ρίκου (ανθρωπολογία, εικαστικές τέχνες), Σοφία Γρηγοριάδου (εικαστικές τέχνες, ανθρωπολογία) 
 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη10:00- 13:00 από τη Δευτέρα, 14/11
 
Εργαστήριο όπου προτείνεται εισαγωγή και εμβάθυνση στην ζωγραφική ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική στην κατεύθυνση των δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των συμμετεχόντων. Η εκμάθηση τεχνικών και η εξοικείωση με υλικά της ζωγραφικής συνδυάζεται με στοιχεία ιστορίας, θεωρίας και ανθρωπολογίας της τέχνης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα ή ολιγομελείς ομάδες, ενήλικες και εφήβους, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας.