Workshops 2014-15

Short term workshops organized by TWIXTlab members and collaborators.

Μικρής διάρκειας εργαστήρια που οργανώντονται από μέλη του TWIXTlab και συνεργάτες.

ENG

Art Production and the Economy: Inventions | Twixtlab and Circuits and Currents.

More:

https://twixtlab.files.wordpress.com/2015/06/workshoparteco-2015.pdf

GR

Καλλιτεχνική παραγωγή και οικονομία: Επινοήσεις | Twixtlab και Circuits and Currents.

Παρασκευή 19/6,  στο Circuits and Currents, Nοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια. 

Ομάδα διοργάνωσης/ συντονισμός: Ν.Αρβανίτης (εικαστικός), Α.Δάλλας (αρχιτέκτων), Κ.Θεοδώρου (αρχιτέκτων), Π.Πετσίνη (φωτογράφος/θεωρητικός της φωτογραφίας), Ε.Ρίκου (ανθρωπολόγος/εικαστικός), Π.Σκλαβενίτης (εικαστικός) , Η.Χαβιαρά (εικαστικός).

Προσκεκλημένοι: Α.Αγγελίδου (ανθρωπολόγος), Ε.Γιαλούρη (ανθρωπολόγος), κολλεκτίβα Depression Era (Πέτρος Μπαμπασίκας, αρχιτέκτων- Pasqua Vorgia, εικαστικός), Ν.Σουλιώτης (κοινωνιολόγος), Κ.Σταφυλάκης (εικαστικός/ θεωρητικός τέχνης), Ε.Χαμαλίδη (ιστορικός τέχνης).

Το workshop είναι ανοικτό στο κοινό την Παρασκευή 19/6, 15:00 – 18:00 και την Κυριακή 21/9 , από τις 15:00 ως τη λήξη

Περισσότερα:

https://twixtlab.files.wordpress.com/2015/06/workshoparteco-2015.pdf

https://www.facebook.com/events/771924072927977

 

ENG

“The Ignorant Schoolmaster”: Four Exercises on Attention | Coordination: Elpida Rikou (anthropology/visual arts)

In collaboration with Alexis Dallas (architecture), Vicky Iakovou (political theory), Meddie Megas (dance) and Panos Sklavenitis (visual arts).

GR

«Ο Αδαής Δάσκαλος»: Τέσσερεις Τέσσερεις Ασκήσεις Προσοχής |
Συντονισμός: Ελπίδα Ρίκου (ανθρωπολογία/εικαστικά)

Σε συνεργασία με τον Αλέξη Δάλλα (αρχιτεκτονική), τη Bίκυ Ιακώβου (πολιτική θεωρία), τη Μέντη Μέγα (χορός) και τον Πάνο Σκλαβενίτη (εικαστικά). «O αδαής δάσκαλος μπορεί να εκπαιδεύσει τον σοφό ως αδαής επιβεβαιώνοντας ότι ψάχνει συνεχώς. ‘Οποιος ψάχνει βρίσκει πάντοτε. Δεν βρίσκει απαραίτητα αυτό που ψάχνει, ακόμα χειρότερα αυτό που πρέπει να βρει. Αλλά βρίσκει κάτι καινούργιο που θα το αντιστοιχίσει με εκείνα
που ήδη γνωρίζει. Το σημαντικότερο πράγμα είναι αυτή η συνεχής επαγρύπνηση, αυτή η προσοχή που δεν περισπάται ποτέ. Δάσκαλος είναι αυτός που κρατάει τον ερευνητή στο δρόμο του, σε ένα δρόμο που τον ερευνά συνεχώς μόνος του. Κάθε ανθρώπινο έργο είναι άσκηση των ίδιων πνευματικών δυνατοτήτων, παντού είναι ζήτημα παρατήρησης, σύγκρισης, συνδυασμού, πράξης και σχολιασμού για το πώς γίνεται κάτι. Μπορούμε να ονειρευτούμε μια κοινωνία χειραφετημένων, την κοινωνία των καλλιτεχνών. Μια τέτοια κοινωνία θα απέρριπτε το διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους που ξέρουν κι εκείνους που δεν ξέρουν, ανάμεσα σε αυτούς που διαθέτουν κι αυτούς που δεν διαθέτουν νοημοσύνη. Η νοημοσύνη δεν αποτελεί μέσο κατανόησης βασισμένο στη σύγκριση της γνώσης με το αντικείμενό της. Είναι η δύναμη να γίνεται κανείς κατανοητός μέσω της επιβεβαίωσης
του άλλου.» [Ζακ Ρανσιέρ (2008), Ο Αδαής Δάσκαλος. Πέντε μαθήματα πνευματικής χειραφέτησης (μτφρ. Δ.Μπουνάνου). Αθήνα: νήσος]

Με αφορμή το κείμενο του Ζακ Ρανσιέρ «Ο Αδαής Δάσκαλος» προτείνουμε ένα εργαστήριο με πειραματικό χαρακτήρα, οργανωμένο με επίκεντρο τέσσερεις δραστηριότητες, βασικές για τη συγκρότηση καλλιτεχνικών προτάσεων, μέσω των οποίων διερευνούμε έμπρακτα σύγχρονες διασυνδέσεις μεταξύ τέχνης, γνώσης και πολιτικής. 

Πρόγραμμα (Μάρτιος 2015):
Προετοιμασία workshop: Παρασκευή 6/3 (10:00-12:00)
1ηάσκηση: Ανάγνωση. Συντονισμός: Β.Ιακώβου. Ημερ./ώρα: Σάββατο 14/3 (12:00-16:00)
2ηάσκηση: Σχέδιο. Συντονισμός: Π.Σκλαβενίτης. Ημερ./ώρα: Κυριακή 15/3 (12:00-16:00)
3ηάσκηση: Κίνηση. Συντονισμός: Μ.Μέγα. Ημερ./ώρα: Σάββατο 21/3 (12:00-16:00)
4η άσκηση: Σύνθεση. Συντονισμός: Α.Δάλλας. Ημερ./ώρα: Κυριακή 22/3 (10:00-14:00) Συζήτηση. Ημερ./ώρα: Κυριακή 22/3 (14:00-16:00)

Συμμετοχή: Ελεύθερη. To workshop απευθύνεται σε όλους όσους τους αφορά και δεσμεύονται να το ολοκληρώσουν.