Performance Art Workshop – Do IΤ (long term)

Τα τελευταία χρόνια εικαστικοί, video-καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί εμπλουτίζουν τις καλλιτεχνικές τους πρακτικές με στοιχεία από την τέχνη της performance. Η performance γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε μια εποχή ταχύτητας, άγχους και διαμεσολαβημένων σχέσεων και απευθύνεται όχι μόνο σε καλλιτέχνες αλλά και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να προσεγγίσει με βιωματικό τρόπο τις υπαρξιακές και τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις.
 
Η μαθησιακή διαδικασία περιλαμβάνει εργασία με αντικείμενα, happening, τεχνικές λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, σωματική έκφραση καθώς και πειραματισμό με διάφορα ψηφιακά μέσα. Μέσα από την ομαδική συνεργασία και την ατομική δουλειά με τον κάθε συμμετέχοντα, στόχος είναι η έρευνα, η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής συνείδησης.
 
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη διαδικασία οργάνωσης μιας performance: ιδέα, προετοιμασία, ιδιαιτερότητα της εκτέλεσης, τεκμηρίωση της διαδικασίας – τρόποι βιντεοσκόπησης. Δημιουργία video performance (ιδέα-“ιστορία”, σκηνογραφία, φωτισμός, ψηφιακά μέσα), τρόποι σύνθεσης στο live art (πλαίσιο/χώρος, χρώμα, φως, υλικά), ιδιαιτερότητα της πραγματοποίησης της performance σε εξωτερικό χώρο, σε γκαλερί, σε φεστιβάλ κ.α.
 
Το εργαστηρίο αποτελείται από τρία μέρη:
 
Θεωρία: Ιστορία/θεωρία και σημερινές πρακτικές της performance (Performance art, live art, video performance). Κατανόηση του είδους. Έρευνα και προσδιορισμός των ορίων της performance ως καλλιτεχνικό μέσο. Διαφορά της performance από τα υπόλοιπα είδη σύγχρονης τέχνης. Η performance σε συνδυασμό με άλλα είδη τέχνης. Performance και βίντεο.
 
Πρακτική: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις από την μέθοδο της Αμπράμοβιτς, μέθοδο του Τερζόπουλου, actor training, ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης, tantra και ασκήσεις βασισμένες σε μεθόδους δραματοθεραπείας και πρακτικής ψυχοθεραπείας.
 
Πρωτότυπα έργα των συμμετεχόντων: Σχεδιασμός portfolio και πειραματισμός σε διαφορετικά είδη της performance (long duration performance, ηχητικές performances, video performances, performances οδηγιών κ.α.). Έρευνα της προσωπικής έκφρασης στο πεδίο της performance.
 
 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες (εικαστικούς, ηθοποιούς, χορευτές, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφους, μουσικούς κ.α.). Παράλληλα, είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να δοκιμάσει και να ερευνήσει αυτό το είδος της τέχνης, να ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού του και να αναπτύξει «εργαλεία» για την μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία.
 
Μέχρι το τέλος του εργαστηρίου θα γίνουν δύο ομαδικές εκθέσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα πρωτότυπα έργα τους, τα οποία θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
 
Με την λήξη του εργαστηρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης.
 
 
 
Εισηγήτρια: Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου (www.veraiona.com)
 
Έναρξη εργαστηρίου: Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
 
Ώρες διεξαγωγής: κάθε Πέμπτη 18:30 – 21:30
 
Δείτε τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής εδώΔιάρκεια εργαστηρίου: 20 συναντήσεις. 
 
Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στη σελίδα του TWIXTlab στο facebook ή στο twixtlab.admin@gmail.com.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο επικοινωνείτε με την εισηγήτρια: zveruko@gmail.com και 6906709578.
 
 
 
 
Συνεισφορά
300€ για το σύνολο των 20 τρίωρων μαθημάτων, σε μία δόση στην αρχή
ή
170€ x 2 δόσεις, η μία στην αρχή και η δεύτερη στο 10° μάθημα / 150€ x 2 δόσεις για κατόχους της κάρτας του twixt*
ή
Συνδρομή: 20€ το drop-in / 18€ για κατόχους της κάρτας.
 

*Από φέτος το twixtlab προτείνει την κάρτα μέλους, με κόστος 20€ ετησίως, για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριότητων μας. Η κάρτα διασφαλίζει έκπτωση σε εργαστήρια που απαιτούν συνεισφορά, κλείσιμο θέσης κατά προτεραιότητα σε εκδηλώσεις με περιορισμένες θέσεις, παρακολούθηση κλειστών εκδηλώσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *